appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Podcast De Dag: Zo trap je niet in nepnieuws

anp / nos
donderdag 14 juni 2018 | NPO | redactie

Nederlanders maken zich niet zo veel zorgen over nepnieuws en hebben meer vertrouwen in de nieuwsmedia dan vergelijkbare landen. In deze aflevering van podcast De Dag spreken we iemand die dagelijks bezig is met het onderscheiden van waar en niet waar.

Peter Burger is docent brongebruik en wetenschapsjournalistiek en houdt zich al jaren bezig opsporen van hoax-beelden: foto's en video's die bewerkt zijn, of waar een gelogen verhaal omheen wordt verteld. Hij vertelt hoe je dit soort verdachte beelden kunt controleren...

De Dag #93: Zo trap je niet in nepnieuws | Historische data Oostzeehandel online | Huisartsen overbelast

Verder in De Dag

  • Hoeveel wijn ging er in 1500 van Bordeaux naar St. Petersburg? Het antwoord op vragen over handel rond de 16e eeuw kun je nu online opzoeken in een gigantische database. Zo worden de eeuwenoude handelsrelaties mooi inzichtelijk gemaakt. Zoals onze eeuwenoude handelsrelatie met de Baltische staten, die de koning nu bezoekt. Historicus Jan Willem Veluwenkamp heeft twaalf jaar van zijn leven aan dit project besteed. Hij vertelt over de ontdekkingen.
  • Er wordt 's avonds, 's nachts en in het weekend te vaak een beroep gedaan op de huisarts. Huisartsenposten raken overbelast. De huisartsenpost voor West Friesland vreest zelfs voor zijn voortbestaan.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1