appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

'Samen gaan we het doen', Kim en Trump ondertekenen verklaring

AFP
dinsdag 12 juni 2018 | NOS | Redactie

 

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim hebben in Singapore hun handtekening gezet onder een akkoord.

Trump en Kim ondertekenen een verklaring

In de tekst committeert Noord-Korea zich aan denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland in ruil voor veiligheidsgaranties, iets wat het land overigens eerder toezegde.

Ook staat erin dat beide landen hun betrekkingen willen verbeteren, om uiteindelijk vrede te brengen op het schiereiland. Verder is vastgelegd dat krijgsgevangenen zullen worden uitgewisseld. De verklaring gaat niet in op mensenrechtenschendingen in Noord-Korea.

Details

Details over de ontmanteling van het kernwapenprogramma staan er niet in, ook niet over controle of inspecties. Kenners zeggen dat de Noord-Koreaanse definitie van denuclearisatie heel anders is dan die van de VS. Pyongyang zou ermee bedoelen dat de wereld uiteindelijk kernwapenvrij wordt, de VS wil vooral dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma staakt, en inspecties toestaat om te voorkomen dat het opnieuw kan worden opgestart.

Trump zei bij de ondertekening dat het een heel belangrijk en behoorlijk uitgebreid document is, en sprak van een goede ontmoeting. "Onze betrekkingen met Noord-Korea zullen vanaf nu heel anders zijn." Volgens Trump heeft hij Kim leren kennen als een getalenteerde man die van zijn land houdt.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Michiel Hoogeveen optimistisch over openheid Kim Jong-un

Trump zei dat Kim ook een uitnodiging tegemoet kan zien voor een ontmoeting in het Witte Huis. Later vandaag geeft de Amerikaanse president nog een persconferentie.

Ook Kim sprak van een belangrijk document. "De wereld zal verandering zien." Ook bedankte Kim Trump voor het mogelijk maken van de ontmoeting. Hij zei dat beide landen het verleden achter zich willen laten.

Zo beleefde Seoul 'het grote moment'

 

Kim en Trump praten achter gesloten deuren. (foto: EPA)

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1