appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Voorman frituurbranche heeft buik vol van 'demonisering' snackbars

ANP
woensdag 7 april 2021 | EO | Redactie Dit is de Dag

Om obesitas tegen te gaan moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om het aantal snackbars tegen te gaan. Dat is één van de aanbevelingen in het rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving dat vandaag uitkwam. Frans van Rooij van het Frituurcentrum Nederland vindt dat zijn branche onnodig in een kwaad daglicht staat: "Het heeft alles te maken met het demoniseren van frituurspeciaalzaken", zegt hij in Dit is de Dag.

"Elke keer als er een rapport uitkomt over obesitas wordt de snackbar in de media uitvergroot", stelt Van Rooij, die vindt dat zijn branche vaak negatief wordt bejegend. "In het rapport worden snackbars maar twee keer genoemd, maar we zijn wel constant in het nieuws", aldus de voorman van het kennis- en innovatieplatform voor friturend Nederland.

Frans van Rooij van Frituurcentrum Nederland en wethouder van Utrecht Eelco Eerenberg in Dit is de Dag

Cultureel erfgoed

Volgens Van Rooij wordt er getornd aan immaterieel cultureel erfgoed. "Uiteindelijk is de wekelijkse frietmaaltijd een traditie bij veel Nederlandse gezinnen, ook toen we nog geen obesitas kenden."

Daarnaast zijn patat en kroketten helemaal niet per se ongezond volgens de branche. "Als mensen gevarieerd eten en ook sporten, is er niks aan de hand." Van Rooij geeft toe dat alleen snacks niet gezond zijn, maar datzelfde geldt voor bijvoorbeeld alleen wortels. "Het Voedingscentrum zegt dat wekelijks een frietje eten past bij iemand met een gezond eetpatroon."

Supermarkten

Het Frituurcentrum stelt dat het sluiten van snackbars niks helpt: "Het probleem zit veel dieper in de samenleving." Met dat laatste is de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg het eens. Hij vraagt al langer om meer mogelijkheden om obesitas aan te pakken. "Je eet wat je ziet. Als je in een winkelcentrum alleen friet, pizza of shoarma kunt eten, ga je dat ook eten." Met name in de buurt van scholen wil hij een gezonder voedselaanbod. 

Gemeenten hebben momenteel nog weinig mogelijkheden om snackbars maar ook bijvoorbeeld supermarkten te verleiden tot een gezonder aanbod. "Ik ben meer van de wortel dan van de stok", geeft Eerenberg aan, hij zou graag meer willen doen om mensen te helpen een gezonde keuze te maken. De wethouder ziet het rapport van de RVS, dat ook pleit voor een suikertaks en een verbod op reclame voor ongezond voedsel, dan ook als een opsteker.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1