appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Poli gaat patiënten begeleiden bij het afbouwen van antidepressiva

ANP
donderdag 25 februari 2021 | NOS | Redactie

Het is voor patiënten en artsen niet altijd duidelijk wanneer en op welke manier een patiënt het beste kan stoppen met antidepressiva. Dat terwijl meer dan een miljoen mensen in Nederland medicijnen slikken tegen depressie en angststoornissen. Een nieuwe polikliniek in Amsterdam moet uitkomst bieden. Mede-initiatiefnemer en psychiater Christiaan Vinkers vertelt erover in NOS Radio 1 Journaal

Het afbouwen van antidepressiva is volgens Vinkers niet per definitie een probleem. Er zijn patiënten die zonder problemen, met begeleiding van hun huisarts of psychiater stoppen. De poli is er voor patiënten die opzien tegen het afbouwen, bij wie een eerdere poging niet is gelukt of bij wie er er angst bestaat dat oorspronkelijke klachten terugkomen.

Begeleiding bij het afbouwen van antidepressiva

Kennis ontbreekt bij afbouwen

Bij een gedeelte van de patiënten ontstaat op een bepaald moment de behoefte om af te bouwen met antidepressiva. De patiënt kan zich inmiddels goed voelen en hoopt zonder te kunnen. Maar ook omdat het gebruik van het medicijn vervelende bijwerkingen kan hebben.

Er is veel duidelijk over het opbouwen van het medicijn, maar die kennis ontbreekt vaker bij het afbouwen. Op de eerste afbouwpoli van Nederland bij GGZ InGeest werkt een multidisciplinair team van verpleegkundig specialisten, psychologen, psychiaters en apothekers samen. Na een intake wordt er besloten of een patiënt mag gaan afbouwen. Er wordt vervolgens een plan opgesteld. Het afbouwen kan op de poli, maar ook onder begeleiding van eigen psychiater of huisarts.

Angstig

Wat het afbouwen van antidepressiva ingewikkeld maakt, is dat het een kwestie van maatwerk is. Iedere patiënt reageert anders op afbouwen. Bovendien zijn er een hoop verschillende afbouwmethodes en antidepressiva.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap bevestigt dat er nog weinig wetenschappelijke onderbouwing is over wat de beste manier is om te stoppen met antidepressiva. Er is al wel onderzoek gedaan, en ook op dit moment vindt er onderzoek plaats naar hoe mensen kunnen stoppen met antidepressiva.

Op de afbouwpoli wordt er geen onderzoek gedaan. Toch hoopt Vinkers dat de ervaring die er wordt opgedaan kan bijdragen aan kennis over het afbouwen. ''Het zou mooi zijn als we de poli over een paar jaar kunnen opheffen, dat we niet meer nodig zijn en iedereen bij hun eigen huisarts of psychiater terecht kan.''

Begeleiding bij het afbouwen van antidepressiva

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1