Vaccineren kan nu ook bij de huisarts

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccineren kan nu ook bij de huisarts

De eerste 63- en 64-jarigen worden bij hun huisarts ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Zeeland heeft de eerste levering van het vaccin gekregen. Aan de beurt komen alle 63 en 64 jarigen en jongere Nederlanders met extra risico, vanwege het syndroom van Down of morbide obesitas.

"Het vaccin werd hier inmiddels al geleverd. Dat was nog iets bijzonders, want iedereen stond er klaar voor om de vaccins te ontvangen. Maar toen kregen we een klein doosje van ongeveer 10 bij 3 centimeter en dat was het. Daar kunnen we wel ruim 100 mensen mee prikken, dus het klopt allemaal precies volgens de telling. Maar je verwacht heel wat en het zit dus in een heel klein doosje", zegt huisarts Matthijs Bordui in NOS Met het Oog op Morgen.

Organisatie

Toch komt er voor de artsen wel wat organisatie kijken bij het vaccineren: "Er zit vrij veel aan vast. Het registreren is bijvoorbeeld heel belangrijk. Maar mensen moeten ook een toestemmingsverklaring tekenen en er moet een gezondheidsverklaring nagekeken worden. Vervolgens moet je de vaccins ook nog registreren. Daarna krijgen ze een vaccinatie en moeten ze nog een kwartiertje wachten", aldus Bordui.

Eigen manier

Wanneer de huisartsen beginnen met het vaccineren, wordt per praktijk bekeken: "We wisten wel dat de vaccins zouden komen, maar dan is het nog de vraag of je ze effectief krijgt. Dat ze effectief kwamen, werd ons pas vorige week verteld, dus dat is toch vrij kortdag. Daarom nemen we nog tot volgende week de tijd om ons te organiseren", zegt Bordui.

Huisarts Linda van Wingerden begint wel zo goed als meteen: "Wij gaan woensdag een eerste start maken met het vaccineren. Het aantal mensen dat je per dag kan vaccineren hangt er een beetje vanaf hoe je het in je praktijk regelt. Er zijn collega's die bijvoorbeeld een locatie voor een hele dag afhuren en dan alle mensen achter elkaar vaccineren. Wij starten woensdag met een kleine groep van 20 tot 30 patiënten."

Patiënten in kaart brengen

Hoe ging het selectie van de groep die nu in aanmerking komt? "De mensen met een neurologische aandoening en ademhalingsproblemen, die zijn op het laatste moment weer uit de lijst van risicopatiënt gehaald. Het gaat dan wel nog om de mensen met het syndroom van Down, die zijn vrij makkelijk uit ons huisartseninformatiesysteem te halen omdat die een speciale codering hebben. Verder zijn het mensen die je in beeld hebt vanwege diabetes of obesitas bijvoorbeeld. Daar heb je dan ook wel een lichaamsgewicht van dus daar kun je dan ook op selecteren. Maar er waren ook een aantal mensen die we puur omdat we hun ziektebeeld goed kennen ook hebben opgegeven", zegt Van Wingerden.

"Van het gros van onze patiënten weten we inderdaad wel wat hun lichaamsgewicht is, die kan je eruit filteren met alle onderzoeken die in het verleden gedaan zijn. Maar ik kwam bijvoorbeeld toch ook nog wel mensen tegen die in het verleden een BMI van 40 hadden en dat nu niet meer hebben. Die zijn dan weer van die lijst geschrapt. Daarnaast hebben we ook wel in het nieuws gezien dat aan die mensen gevraagd is om zelf even contact op te nemen. Er zijn toch ook best wel veel mensen die daar gehoor aan gegeven hebben.

65 tot 80

Maar wat gebeurt dan met de groep van 65 tot 80? Die moeten volgens sommige experts toch ook snel ingeënt worden. Volgens van Wingerden is het een lastige discussie: "Ze hebben er landelijk voor gekozen om de groep van 65 en ouder te vaccineren met Pfizer of met Moderna, omdat die vaccins toch een hogere effectiviteit hebben. Daarom kiezen ze er, nu AstreZeneca beschikbaar is, ook tegelijkertijd voor om al de jongeren groepen te gaan oproepen om maar zoveel mogelijk snelheid te maken."

OOG huisartsen vaccineren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie