appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Universiteiten en hogescholen mogelijk op 1 december weer open'

ANP
maandag 9 november 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Universiteiten en hogescholen kunnen binnen enkele weken weer open, denkt hoogleraar Klinische Epidemiologie Frits Rosendaal. Mogelijk is de datum van 1 december al realistisch. "Het lukt de afgelopen dagen om de cijfers omlaag te krijgen, terwijl de middelbare scholen open blijven. Dit moet ook naar het hoger onderwijs worden uitgebreid", zegt Rosendaal in Dit is de Dag.

Frits Rosendaal en Ernst Kuipers in Dit is de Dag

In Leiden ziet Rosendaal dat studenten het zwaar hebben, nu veel onderwijs online plaatsvindt: "De studentenpsycholoog draait overuren", vertelt hij. "Er wordt aan de universiteiten hard gewerkt om de hoeveelheid live onderwijs weer toe te laten nemen, zonder de anderhalve meter overboord te gooien. Er kan echt wel meer dan nu mag", aldus de epidemioloog.

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt dat het kan. "Wat mijnheer Rosendaal zegt, dat deel ik helemaal. Dit heeft voor studenten een enorme impact." Hij hoopt dat het kabinet leert van deze golf: "We moeten eerder reageren. Als we heel laag zitten, hoeven we minder ingrijpende maatregelen te nemen."

Bron van besmettingen

Rosendaal voelt mee met de studenten. "Ze zijn naar Leiden gekomen om hier te studeren en volgen nu gedeeltelijk een schriftelijke cursus. Dat is echt wel heel vervelend."

Waakzaamheid is wel geboden, vindt hij, want studenten waren een belangrijke bron van besmettingen die tot de tweede golf leidden. De anderhalve meter afstand moet wel blijven gelden, vindt Rosendaal.

Niet verboden

Op dit moment is het niet zo dat er helemaal geen lessen of colleges worden gegeven. De Rijksoverheid geeft op haar website aan dat "ondanks het advies om reisbewegingen momenteel zoveel mogelijk te beperken, studenten en onderwijspersoneel naar hun hogeschool of universiteit mogen reizen." Wel moet hierbij de anderhalve meter afstand worden gehouden.

Het OMT is verdeeld over het vraagstuk of het hoger onderwijs weer meer open mag, bleek vorige week. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1