appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nieuw onderzoek naar afbouwen van antidepressiva

ANP
woensdag 28 oktober 2020 | NOS | NTR | Redactie

Een nieuw onderzoek moet duidelijk maken hoe mensen het beste kunnen stoppen met het slikken van antidepressiva. Ongeveer een miljoen Nederlanders gebruikt het, een deel daarvan komt daar maar slecht vanaf.

Onderzoeker en psychiater Christiaan Vinkers

"Op een gegeven moment is bij patiënten vaak de vraag: 'nu wil ik wel stoppen, maar hoe moet dat?'", zegt onderzoeker en psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC in Nieuws en Co. Hij krijgt samen met een collega van het Radboudumc 1,5 miljoen euro subsidie om het onderzoek te doen. "Omdat je lichaam en je hersenen er toch een beetje aan gewend geraakt zijn, kan dat voor een deel van de mensen best wel lastig zijn om af te bouwen."

Afbouwen

Voor Vinkers als psychiater is het lastig om in te schatten hoe het minderen van de medicijnen bij een patiënt gaat. "Wat je ziet is sommige mensen er heel veel last van hebben en sommige mensen heel weinig last. Er zijn soms grote verschillen tussen mensen."

Volgens hem zijn mensen die binnen 1 dag met antidepressiva stoppen en zijn er mensen die er langer over doen.

Onderzoek

Aan het onderzoek kunnen 200 mensen meedoen die de middelen paroxetine of venlafaxine slikken en ten minste zes maanden zijn hersteld van een depressie.

De helft bouwt de medicatie af volgens een protocol dat is gebaseerd op afbouwvoorbeelden van onder meer de verenigingen van huisartsen en psychiaters. De andere helft bouwt langzamer af, met kleinere stappen. Dat gebeurt met behulp van doseringen die nu niet regulier verkrijgbaar zijn.

"Wij willen weten hoeveel mensen moeite hebben met afbouwen, wie die mensen zijn en wanneer in het proces zij in de problemen komen", zegt Vinkers. "Ook willen we weten of meer patiënten de eindstreep halen als ze langzamer afbouwen en met lagere doseringen dan nu standaard beschikbaar zijn."

Onderzoeker en psychiater Christiaan Vinkers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1