appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Ouderenbond ANBO: verplicht mondkapjes in verpleeghuizen

ANP
zondag 9 augustus 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Volgens ouderenbond ANBO moet er een mondkapjesplicht komen in verpleeghuizen. "We hebben mondkapjes in het vliegtuig, het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de meest kwetsbare mensen niet", zegt ANBO-woordvoerder Atie Schipaanboord vandaag in Dit is de Dag.

ANBO over corona in verpleeghuizen

De Tweede kamer debatteert komende woensdag over de coronamaatregelen en Schipaanboord wil dat het dan besproken wordt: "Je kan het op je tien vingers natellen. Er zijn meer besmettingen, mensen mogen weer op bezoek in het verpleegtehuis, iedereen wordt losser in het gedrag, dus de kans dat er iemand besmet een verpleeghuis inloopt, wordt alleen maar groter, aldus Schipaanboord. "Je hebt als bezoeker niet alleen verantwoordelijkheid voor je eigen familie, maar ook voor de andere bewoners."

Volgens Schipaanboord vinden ook in verpleeghuizen mensen het moeilijk zich aan de regels te houden. "Er zijn bezoekers die keurig anderhalve meter afstand houden bij het bezoek en iets verderop in het restaurant zie je mensen elkaar knuffelen. Dat kan dus niet!" Naast de mondkapjesplicht wil de ANBO-woordvoerder dat bezoekers ook een protocol tekenen, waarin ze verklaren zich te houden aan de anderhalve afstand-regel.

Persconferentie 

De ANBO is verbaasd dat de positie van ouderen niet werd genoemd in de persconferentie van premier Rutte afgelopen donderdag. "Geen woord over de verpleeghuizen, die zware maanden achter de rug hebben, met heel veel besmettingen en overleden bewoners. Dat kan toch niet waar zijn?"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1