appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kan meer bewegen je beschermen tegen COVID?

Stefanie van Ulft
dinsdag 14 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Meer bewegen is goed voor de mens en het zou ons zelfs kunnen beschermen tegen het coronavirus, legt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder uit in Spraakmakers. "Je kunt de risico’s er mee naar beneden krijgen." 

Corona helemaal voorkomen kan je niet met meer beweging. "Ook fitte mensen worden ziek", zegt Scherder, die ook wel de 'beweegprofessor' wordt genoemd. 

Erik Scherder ziet bewegen als remedie tegen corona

Betere bescherming 

Verschillende studies tonen wel aan dat een actieve leefstijl je beter beschermt als het virus eenmaal je lichaam binnendringt. "Als jij en ik meer gaan bewegen, dan krijg je bepaalde celtypes in je afweersysteem." Van die zogenaamde naturalkillercellen ofwel NK-cellen, gaat je afweersysteem omhoog. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Erik Scherder in Spraakmakers

Een ander voordeel is dat door meer beweging je hart beter gaat werken. "Je bloedsomloop is weer belangrijk om de afweercellen over je lichaam te verdelen."

Zit-ziektes 

Scherder strijdt al jaren tegen wat hij een andere pandemie noemt: die van de inactieve leefstijl. Daaruit komen ziektes voort zoals obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Jaarlijks sterven wereldwijd ongeveer 5,3 miljoen mensen aan deze ziekten, die gerelateerd zijn aan zitten. 

Het is tot nu toe in Nederland en in de rest van de wereld niet gelukt om mensen écht meer te laten bewegen. "Dat komt omdat verschillende departementen niet met elkaar samenwerken", zegt Scherder. 

Samenwerken 

Met de corona-uitbraak is er een nieuw momentum gekomen en werken de departementen wel samen, merkt Scherder. Vorige week was hij bij het ministerie van Volksgezondheid waar ook andere ministers, waaronder Arie Slob van Onderwijs, aanwezig waren. Ook leefstijlgeneeskundigen en sportbonden waren aanwezig. "Dit is echt uniek." 

Dit was een eerste ontmoeting maar het volledige plan moet nog worden ingevuld. Als het aan Scherder ligt dan komt de gymles weer standaard terug in het onderwijs. Ook wil hij dat kinderen tussendoor vaker bewegen.  

Erik Scherder ziet bewegen als remedie tegen corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1