appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vitamines, TBC-prik of koud drinken: wat kun je doen tegen corona?

Reproductive health
donderdag 19 maart 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De één slikt extra vitamines, de ander drinkt enkel koude vloeistoffen. Helpt dit om corona buiten de deur te houden? Het antwoord is gemakkelijk, zegt huisarts Roy Beijaert. "Iedereen kan corona krijgen." Ongezonde en gezonde mensen kunnen het virus net zo gemakkelijk oplopen. 

Harm Burggraaf vroeg zich in het coronaspreekuur van Spraakmakers af, of het zin heeft om vitamine B6 te slikken om hemzelf beter te beschermen tegen het virus. Beijaert: "Het is gevaarlijk om te denken dat het helpt. Dat je als je dit slikt veilig bent." 

Stand.nl: vragen & antwoorden over het coronavirus in Nederland

Gezond

Natuurlijk helpt gezond leven wél, mocht je het virus toch oplopen. Als je beweegt, gezond eet, geen overgewicht hebt en niet rookt dan is de kans dat je snel geneest wel groter en kunnen je klachten milder zijn.

Hoewel, zegt Beijaert: "Bij een goede weerstand kan je ook hoge koorts krijgen omdat je lichaam zich krachtig verzet tegen de indringer. Maar dit is meer een gedachte van me, dan hard bewijs", aldus de huisarts van Thuisarts. 

Nieuw virus 

Bij dit nieuwe virus is het sowieso moeilijk om stellige uitspraken te doen."Bij corona twijfel je over een heleboel dingen", aldus Beijaert. Tegelijk verschijnen er wel een heleboel berichten met mogelijk oplossingen. Zoals een onderzoek dat nu gestart is onder zorgpersoneel met de TBC-prik.  

TBC-prik 

Mevrouw Essenveld is als kind ingeënt tegen tuberculose en vraagt zich in het licht van dit onderzoek af, of ze hierdoor beter opgewassen is tegen corona. "Nee, helemaal niet", zegt Beijaert. "Het is een onderzoek, dus we kunnen nog helemaal niet zeggen of het werkt." 

Broodje aap 

Luisteraar Annelies kwam een berichtje tegen waarin aangeraden werd om koude dranken te drinken in plaats van warme. In warme vloeistof zou het virus zich beter kunnen verspreiden in de neusholtes en longen. Beijaert: "Dit lijkt me een vreemd bericht. Hier geldt net als voor de vitamines dat je nooit zeker weet of het wel of niet werkt. Maar je moet jezelf niet veiliger wanen als je koud gedronken hebt." 

Het opduiken van dit soort berichten, of broodjeaapverhalen, vindt Beijaert niet zo gek. "Mensen bedenken alles om te voorkomen dat men ziek wordt." En heel soms klopt een bericht ook wel.   

Stand.nl: vragen & antwoorden over het coronavirus in Nederland

Corona-spreekuur 

Deze en meer vragen kwamen vandaag aan bod in het corona-spreekuur. Hierin beantwoorden experts vragen van luisteraars over het coronavirus en de maatregelen van het kabinet. Heeft u zelf een corona-gerelateerde vraag? Mail de redactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of word lid van de Spraakmakers Community.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1