appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Rode Kruis: Nederlanders weten te weinig over gebruik mondkapjes

AFP
dinsdag 25 februari 2020 | NOS | Redactie

Nederlanders weten niet goed hoe ze mondkapjes moeten gebruiken om besmetting met het coronavirus te voorkomen, komt naar voren in een onderzoek van het Rode Kruis. Daarom adviseert de organisatie mensen die van plan zijn om op reis te gaan zich goed voor te bereiden.

'Nederlanders weten te weinig over gebruik mondkapjes'

80 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek denkt dat wie naar landen met het coronavirus reist vooral mondkapjes moet dragen op openbare plekken als vliegvelden en treinstations. Maar in principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen, zegt het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal.

Tips

Een derde van de ondervraagden is zich ervan bewust dat verkeerd gebruik van mondkapjes het risico op besmetting juist vergroot. Bijvoorbeeld door na het dragen de buitenkant van het mondkapje aan te raken, of herhaaldelijk hetzelfde mondkapje dragen.

Op de site van het Rode Kruis staan tips voor een effectief gebruik van een mondkapje en adviezen om besmetting te voorkomen.

Zo is het belangrijk om goed en vaak de handen wassen met zeep of alcohol en niet aan neus, ogen of mond te zitten. Wie zelf hoest en niest, kan dat het beste doen in een papieren zakdoek. In de elleboog kan ook, maar dan is het verstandig om daarna de kleding te wassen, adviseert de hulporganisatie.

'Nederlanders weten te weinig over gebruik mondkapjes'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1