Feit of fictie: 'Minder dan 10 procent van de zorgkosten gaat naar medicijnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 'Minder dan 10 procent van de zorgkosten gaat naar medicijnen'

Het is een heet hangijzer: besparingen in de zorgkosten. De topman van een van de grootste farmabedrijven ter wereld, Novartis, gooit vandaag nog een beetje olie op het vuur. Volgens hem valt het aandeel medicijnkosten op de totale zorguitgaven wel mee.

Feit of fictie: 'In Nederland gaat minder dan 10% van de zorgkosten naar medicijnen'

De topman zegt in een interview in het FD dat in Nederland minder dan 10 procent van de zorgkosten naar medicijnen gaat. Hij vindt dat Nederland de prijzen van nieuwe medicijnen te ver naar beneden drijft. Volgens hem zijn er 'tal van andere mogelijkheden' om elders in het zorgsysteem naar besparingen te zoeken.

Totale kosten van de zorg

Aan de zorgkosten in Nederland worden verschillende prijskaartjes gehangen. Zo gebruikt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een andere definitie dan de Wereldgezondheidsorganisatie, dit hangt ervan af of bijvoorbeeld kinderopvang of welzijnszorg ook binnen de definitie vallen.

"De brede definitie van de zorg is 100 miljard, de definitie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is 85 miljard en de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie is 76 miljard", vertelt gezondheidseconoom Xander Koolman.

Kostenpost geneesmiddelen

Volgens Koolman klopt de uitspraak van de topman van Novartis dat het aandeel medicijnkosten binnen de totale zorgkosten in Nederland onder de 10 procent blijft. "We geven 7 miljard uit aan geneesmiddelen via de apotheek en het ziekenhuis. Afhankelijk van welke definitie je gebruikt voor de term 'zorgkosten' kom je dan uit op percentages van 7, 8 en 9 procent van het totaal aan zorguitgaven die naar geneesmiddelen gaan."

De kosten die we zelf maken als we een stripje paracetamol halen bij de drogist worden hier niet in meegerekend. "Hierin zijn over het algemeen de 'zelfzorg-medicijnen' niet opgenomen, daar hebben we geen goed zicht op", vertelt hij.

Bezoekje aan de huisarts

Opvallend is dat we in Nederland iets terughoudender zijn als het gaat om het uitschrijven van recepten voor gewone geneesmiddelen. Guus Schrijver, oud-hoogleraar: "Dat ligt in Duitsland en Italië bijvoorbeeld een stuk hoger, in die landen wordt dat gewoon verwacht. Als je naar een arts gaat krijg je een recept aan het eind van het gesprek om een geneesmiddel op te halen bij de apotheek."

In Nederland gebeurt dat lang niet altijd. "De percentages liggen in Duitsland en Italië rond de 80 tot 90 procent. In Nederland is dat met 50 procent van de gevallen een stuk lager."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie