Eenderde van de jongeren vindt zich telefoonverslaafd

foto: Manan Vatsyayana / anp photofoto: Manan Vatsyayana / anp photo
  1. Nieuwschevron right
  2. Eenderde van de jongeren vindt zich telefoonverslaafd

[Human] Groepsgesprekken met honderden berichten in een half uur, likes van een nieuwe Instapost volgen, scrollen door alle feeds. We zijn maar druk met onze smartphones. Altijd online en bereikbaar, of sta jij ook weleens 'uit'? Dat onderzocht 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag in opdracht van 3FM Tussenuur (Human).

De Week van de Mediawijsheid staat dit jaar in het teken van 'aan' en 'uit' staan. Maakt het jou niet uit hoeveel ongelezen appjes je hebt of moet het altijd netjes bijgewerkt zijn? Dat en meer onderzocht Tussenuur samen met 3Vraagt van EenVandaag onder zo'n 1400 mensen tussen de 16 en 34 jaar. De Week van de Mediawijsheid wordt bij jongerenmerken van de NPO aangevlogen met #onwijs.

Een van de meest in het oog springende resultaten is dat 33 procent van de jongeren zichzelf verslaafd vindt aan de smartphone. "Als ik eenmaal op mijn telefoon kijk, vind ik het moeilijk om het weer weg te leggen", zegt een van de deelnemers. 52 procent vindt dat ze te veel gebruik maken van hun telefoon.

Vind je de smartphone een verrijking of belasting?

Op deze vraag werden interessante antwoorden gegeven. Aan de ene kant zegt 84 procent van de jonge mensen de smartphone als verrijking te zien, want je kan makkelijk contact houden met anderen. Ook is alle informatie binnen handbereik. Aan de andere kant zegt 39 procent van dezelfde groep de smartphone als een belasting op hun leven te zien. Dat komt omdat veel jonge mensen het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn, wat een bepaalde druk met zich meebrengt. Daarnaast geven ze aan dat de telefoon voor veel afleiding zorgt.

Om bewust minder aandacht te besteden aan de smartphone heeft 92 procent van de deelnemers de notificaties van één of meerdere apps uitgezet. Een groot deel doet dat bij Whatsapp-groepen. "Sommige groeps-apps gaan continu door met alleen maar onzin. Als dat gebeurt, zet ik de notificaties uit."

Bron: 3Vraagt

Minderen op vakantie

Volgers jaloers maken van zon, zee en een palmboom via Insta? Niet iedereen wil daarmee bezig. zijn. Veel jonge mensen proberen tijdens vakanties minder tijd te besteden aan hun smartphone. Bij veertig procent van de ondervraagden is dat ook gelukt.

"Ik gebruik m'n mobiel automatisch minder op vakantie. Ik zet ook notificaties vaker uit en haal bijvoorbeeld mijn werkmail tijdelijk van mijn telefoon. De drang om te kijken wordt dan meteen veel minder", vertelt een deelnemer.

Nieuwsforum: Afkicken van de smartphone

In de stress

Meer dan de helft (54 procent) van de jongeren raakt in de stress als ze denken dat ze hun smartphone kwijt zijn. Nog eens 34 procent raakt daar redelijk van in de stress. 33 procent vindt zichzelf dan ook verslaafd aan hun telefoon. "Ik ga niet zonder telefoon op stap", zegt een respondent. "Ik merk dat ik niet zonder kan. Als ik 'm heb weggelegd voel ik regelmatig een sterke drang om toch even te kijken", antwoordt een ander.

Tegelijkertijd zegt driekwart nooit onenigheid te hebben met anderen omdat de ander vindt dat de ondervraagde de smartphone te veel gebruikt. Als er wel onenigheid is, betreft dat vaak naasten. "Mijn ouders (60 en 61) zitten vastgeplakt aan het ding."

Bekijk hier het hele onderzoek.

Ster advertentie
Ster advertentie