Laag bewustzijn: maximale aandacht voor minimaal herstel

  1. Nieuwschevron right
  2. Laag bewustzijn: maximale aandacht voor minimaal herstel

Wouter was een schuur aan het demonteren toen hij door het dak zakte. Hij viel op zijn hoofd, raakte in coma, maar werd wakker – in een staat van minimaal bewustzijn. Op dat moment was er geen mogelijkheid voor intensieve revalidatie waardoor de toestand van Wouter nauwelijks verbeterd is.

Wouters moeder vertelt hoe hij af en toe lijkt te reageren, met zijn ogen of door een duim op te steken. Communicatie is er nauwelijks, maar Wouter is wél wakker. Er is sprake van een langdurige bewustzijnsstoornis. Bij Wouter is er minimaal bewustzijn, maar een aantal patiënten heeft te maken met een niet-responsief waaksyndroom, voorheen heette vegetatieve toestand.

Wereld te winnen

De eerste periode kreeg Wouter therapie in Tilburg, waar hij een beetje op reageerde, maar langdurige therapie zit er niet in. Op dat vlak is een wereld te winnen, zegt onderzoeker van het Radboud UMC Willemijn van Erp. "We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat het zinvol is om patiënten langer gespecialiseerde revalidatie te bieden."

Sinds dit jaar heeft iedereen recht op vroege intensieve neurorevalidatie in het Leypark in Tilburg. Een traject van vier tot twintig weken. Daarnaast is er een viertal zorginstellingen dat daarna nog revalidatie biedt, maar ook daaraan zit een grens van twee jaar. Zijn vader Gerard vraagt zich af of betere revalidatie een verschil kan maken voor andere patiënten.

Kwaliteit van leven

De ouders van Wouter komen nog af en toe met hem in het ziekenhuis, als er complicaties zijn. Daar krijgen ze dan de vraag hoe ze tegen de kwaliteit van leven aankijken en of ze Wouter toch niet moeten laten gaan mocht hij ziek worden.

Het is een gesprek dat ook Van Erp wekelijks voert met families. Zij probeert met de families de wens van de patiënt te reconstrueren. "We moeten ons voorstellen dat de patiënt vijf minuten wakker is en hier zit. Wat zegt hij dan tegen mij? Laten we alles op alles zetten en ik ploeter nog wel even door en we gaan ervoor? Of zegt 'ie, dit is al veel te ver gegaan en ik wil dat je me loslaat."

Wouter was gelovig, net als zijn ouders. Zij proberen Wouters keuze zo goed mogelijk in te schatten. "Je neemt je beslissing op basis daarvan, naar eer en geweten."

Luisteren naar het verhaal van Wouter?

Het verhaal van Wouter is onderdeel van de reportage over de langdurige bewustzijnsstoornis die deze week bij Spraakmakers werd uitgezonden. Luister hier deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.

Ster advertentie
Ster advertentie