Hoe 'road rage' je stressniveau op peil houdt

foto: Woede in het verkeerfoto: Woede in het verkeer
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'road rage' je stressniveau op peil houdt

De sloomkeutel die op de linkerbaan blijft hangen of de invoeger die een groot stuk file omzeilt: het kan de gemoederen in het verkeer flink doen oplopen. Waarom wordt de mens zo onredelijk kwaad in zijn auto? Experimenteel psycholoog dr. Dennis Schutter onderzoekt agressie in het brein en bespreekt het met dr Kelder.

{podcast audio="121629" caption="Jortcast #170 - Agressie in de auto" }

Vaak blijft het toewensen van nare ziekten en ander gevloek. Een enkele keer worden er wapens uit de kofferbak getrokken of komt het tot een schietpartij. Gelukkig blijven dergelijke extreme situaties wel beperkt tot minder dan twee procent, zegt dr. Schutter.

Heilige koe

"Het feit dat mensen elkaar van alles toewensen vanuit de auto of gevaarlijke situaties veroorzaken dat is van alledag. Ik denk ook niet dat dat per se heel slecht hoeft te zijn." Die frustratie moet er namelijk ergens uit. "Als jij na een dag werken gefrustreerd in je auto zit, en er gebeurt iets, dan is het ook wel lekker om even flink tekeer te gaan in je auto. Je zit toch veilig in je heilige koe."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is niet goed om woede op te kroppen en alle frustratie binnen te houden. "Dan krijg je oplopende stressniveaus. Als je het niet kan uiten dan blijft stress hangen, en daar kun je ziek van worden", zegt dr. Schutter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Road rage

Ster advertentie
Ster advertentie