appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Hoe 'road rage' je stressniveau op peil houdt

Woede in het verkeer
zaterdag 26 oktober 2019 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

De sloomkeutel die op de linkerbaan blijft hangen of de invoeger die een groot stuk file omzeilt: het kan de gemoederen in het verkeer flink doen oplopen. Waarom wordt de mens zo onredelijk kwaad in zijn auto? Experimenteel psycholoog dr. Dennis Schutter onderzoekt agressie in het brein en bespreekt het met dr Kelder.

Jortcast #170 - Agressie in de auto

Vaak blijft het toewensen van nare ziekten en ander gevloek. Een enkele keer worden er wapens uit de kofferbak getrokken of komt het tot een schietpartij. Gelukkig blijven dergelijke extreme situaties wel beperkt tot minder dan twee procent, zegt dr. Schutter.

Road Rage

Heilige koe

"Het feit dat mensen elkaar van alles toewensen vanuit de auto of gevaarlijke situaties veroorzaken dat is van alledag. Ik denk ook niet dat dat per se heel slecht hoeft te zijn." Die frustratie moet er namelijk ergens uit. "Als jij na een dag werken gefrustreerd in je auto zit, en er gebeurt iets, dan is het ook wel lekker om even flink tekeer te gaan in je auto. Je zit toch veilig in je heilige koe." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
dr Kelder uit zijn verkeersfrustraties

Het is niet goed om woede op te kroppen en alle frustratie binnen te houden. "Dan krijg je oplopende stressniveaus. Als je het niet kan uiten dan blijft stress hangen, en daar kun je ziek van worden", zegt dr. Schutter.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Road rage

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1