appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Tour de France
STER Advertentie

Meer Nederlanders slapen slecht: 'We gunnen onszelf de tijd niet om in slaap te vallen'

ANP
dinsdag 20 augustus 2019 | NOS | Redactie

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 slaapproblemen. Dat meldt het CBS op basis van cijfers uit de Gezondheidsenquête.

CBS-onderzoeker Tanja Traag: Aantal Nederlanders dat slecht slaapt is toegenomen

In de Gezondheidsenquête wordt deelnemers gevraagd of ze de afgelopen twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. Die problemen worden omschreven als moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden.

In 2018 gaf 24 procent daar een bevestigend antwoord op. In 2017 was het nog 21 procent.

Van de mensen die slaapproblemen hebben, zegt 40 procent dat ze zó slecht slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Ze hebben last van bijvoorbeeld concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vooral arbeidsongeschikten

Van de 25-plussers die arbeidsongeschikt zijn, zegt 58 procent dat ze geen goede nachtrust hebben. Van deze groep zegt 81 procent dat hun dagelijks functioneren wordt aangetast door de slaapproblemen.

Verder blijkt dat problemen met de nachtrust ook samenhangen met een slechte geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn. Met het onderzoek kan niet worden vastgesteld of de slaapproblemen daarvan de oorzaak of het gevolg zijn.

Beluister hier het volledige gesprek met neurloog Myrthe Boss:

Neuroloog Myrthe Boss: we gunnen onszelf de tijd niet om te slapen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1