appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Roken op school is binnenkort definitief verleden tijd

ANP
donderdag 6 juni 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Een sigaret roken op school behoort binnenkort definitief tot het verleden. Als het tenminste aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. Hij pleit voor een algeheel rookverbod op het schoolterrein. Rookt iemand toch? Dan kost dat de school 4500 euro. "Dat is wel erg fors", zegt conciërge Corrie Akkerman in Radio EenVandaag. Ze zet zich al lange tijd in tegen roken op haar school.

Roken op school is binnenkort definitief verleden tijd

Een opstel over roken als straf

De Ubbo Emmius school in Winschoten was een van de eersten met een rookverbod. Corrie Akkerman is er conciërge en treedt op als handhaver: "Dan kijk ik samen met een docent of niemand rookt. Als we iemand betrappen, dan krijgt die een waarschuwing. Gebeurt het vaker, dan moet de scholier nablijven of een opstel over roken schrijven."

De invoering van het verbod ging met horten en stoten: "De eerste jaren waren lastig. Scholieren gingen de buurt in om te roken en zorgden ook voor overlast. Nu merk je dat niet roken de norm is geworden, we betrappen nog maar zelden iemand met een sigaret. Het is een kwestie van de lange adem."

'Een moeilijk vraagstuk'

Op dit moment hanteert bijvoorbeeld 63 procent van de middelbare scholen een rookverbod. "Veel scholen worstelen met dit vraagstuk", vertelt sociaal psycholoog Andrea Rozema, van Tilburg University.

Rozema doet onderzoek naar roken op school. Haar belangrijkste, en meest opvallende conclusie: jongeren op een school met rookverbod beginnen sneller met roken, dan jongeren op scholen zonder rookverbod: "Het is cruciaal dat een rookverbod streng gehandhaafd wordt, docenten en ander personeel zich er ook aan houden en dat er geen rooklocaties worden ingericht. Anders werkt een verbod juist averechts."

Enige dwang is dus goed, maar Corrie Akkerman is minder blij met het boetesysteem dat de staatssecretaris voorstelt. "Ik vind een boete van 4500 euro wel erg fors. De school doet zijn best om roken tegen te gaan, maar wordt met een boete keihard gestraft. De dader komt er mee weg. Dat is wel gek." De school heeft al wel nagedacht over de nieuwe regels. "Wij gaan ouders er preventief van op de hoogte stellen. Het is ook hun verantwoordelijkheid."

Roken op school is binnenkort definitief verleden tijd

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1