appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Klinische behandeling voor rokers in het basispakket? 'Het is verslavender dan heroïne'

ANP
maandag 29 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Verslavingsarts Jeroen Hinneman heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij pleit dat rookverslaafden een klinische behandeling om van hun verslaving af te komen vergoed moeten krijgen, net zoals dat het geval is bij drank- en drugsverslaafden. 

Stand.nl: De behandeling van rokers in een verslavingskliniek moet in het basispakket

Men moet niet te lichtzinnig denken over het verslavende gehalte van nicotine, zegt Marcel Canoy, zorgeconoom en advieslid van het Zorginstituut Nederland in Spraakmakers. "Het is meer verslavend dan heroïne en drank." Canoy zegt dat de Staatssecretaris nog niet aan het Zorginstituut Nederland gevraagd om zich te buigen over de kwestie.

Kan het goedkoper?

Momenteel krijgen rookverslaafden geen hulp bij een verslavingskliniek, omdat die behandeling niet in het basispakket zit. Een opname in een kliniek is duurder dan de hulp die rokers nu wél vergoed krijgen, zoals medicijnen of cursussen. Daarom vindt Canoy dat er eerst gekeken moet worden naar andere, mogelijk goedkopere, oplossingen. 

"Een euro besteed aan een verslaafde kan slim of minder slim ingezet worden. Als er andere veel goedkopere manieren zijn om mensen van die verslaving af te brengen, verdienen die natuurlijk de voorkeur. De kernvraag bij dit soort kwesties is altijd: is er een zinvolle manier om te kunnen scheiden voor wie dit wel effectief is en voor wie niet? Wij kunnen pas uitspraken doen als we alle feiten kennen."

Effectief?

VVD-kamerlid Arno Rutte wacht ook op de feiten. In een brief liet hij weten dat er een hoop vragen vooraf gaan voordat klinische behandeling voor rokers in het basispakket kan komen: hij wil weten of de behandeling bewezen effectief is en of de kosten in verhouding staan tot wat het oplevert. 

Journalist Erik Noomen vindt echter dat de gezondheidsproblemen die mensen ervaren niet naar kosten terug te brengen zijn. Zijn moeder rookte vijftig jaar heeft vaak geprobeerd daarmee te stoppen. "Uiteindelijk is ze op werkelijk gruwelijke wijze, dankzij COPD, gestikt in een ziekenhuisbed. Ik zou het fijn gevonden hebben als ze daar meer hulp bij had gehad. Misschien was het, als het in het basispakket had gezeten, makkelijk voor haar geweest om die hulp te krijgen."

Stand.nl: De behandeling van rokers in een verslavingskliniek moet in het basispakket

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1