appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Spermadokter Karbaat verwekte 49 kinderen met eigen zaad

NOS
vrijdag 12 april 2019 | NOS | NTR | Redactie

De 49 mensen die vermoedden dat ze zijn verwekt met zaad van de vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat, zijn inderdaad zijn kinderen. Dat blijkt uit de dna-test die ze vandaag hebben laten doen.

De in 2017 overleden arts Karbaat maakte in zijn praktijk gebruik van zijn eigen zaad en de rechter gaf onlangs toestemming om zijn dna te openbaren. Daardoor konden de 49 mensen hun dna laten vergelijken met dat van Karbaat.

Duidelijkheid

"Eindelijk kan ik het hoofdstuk afsluiten", zegt Joey in Nieuws en Co. Hij weet nu met zekerheid wie zijn biologische vader is. "Na een zoektocht van elf jaar kan ik verder met mijn leven. Ik ben blij dat ik eindelijk duidelijkheid heb."

Joey zegt dat hij erg benieuwd is naar de beweegredenen van Karbaat. "Ik ben daarom erg blij dat Miriam Guttman een documentaire gaat maken en meer inzicht hoopt te krijgen over hoe zijn leven was en waarom hij deze dingen heeft gedaan."

Schadevergoeding

Advocaat Tim Bueters, die de groep bijstaat, is verheugd dat er na jaren een einde is gekomen aan de onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt. "Het betekent dat er eindelijk duidelijkheid is voor de kinderen die gematcht zijn."

Bueters zegt dat er nu een procedure wordt opgestart om een schadevergoeding te regelen voor de 49 kinderen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1