appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Helft jongeren praat niet over psychische klachten: 'Ik schaamde me zo'

ANP
donderdag 4 april 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Nadine (34) was lange tijd ernstig depressief en kreeg er zelfs psychotische verschijnselen bij, waardoor ze korte tijd opgenomen moest worden. "Ik denk dat het nooit zo ver was gekomen als ik eerder had durven praten. Maar ik voelde zo veel schaamte. Ik kon met niemand delen hoe ik me van binnen voelde", vertelt ze. Voor veel andere jongeren is dat niet anders, blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.

Helft jongeren praat niet over psychische klachten: 'Ik schaamde me zo'
 

Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het als een taboe om daar over te praten. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar. 

Het volledige onderzoek

De volledige resultaten van het onderzoek over psychische klachten bij jongeren vind je op EenVandaag.nl.

Klachten

Veel jongeren zeggen last te hebben van stress, maar ook andere klachten komen regelmatig voor. Dit gaat van somberheid tot slaapproblemen, en van angsten tot depressieve gevoelens.

De klachten kunnen elkaar steeds meer versterken, zoals ook Nadine beschrijft: "Ik zou mezelf normaal gesproken nooit iets willen aandoen. Toch waren die hele donkere gedachten er wel. Ik schrok er heel erg van, maar kon dit met niemand delen. Ik was ervan overtuigd dat ik er helemaal alleen voor stond terwijl achteraf bleek dat dit helemaal niet zo was."

Lessen over mentale gezondheid

Nadine vindt dat er veel meer moet gebeuren om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken. "Het is schokkend om te zien hoeveel jongeren met depressies of andere klachten kampen. Ik denk dat het goed zou zijn om hier op school aandacht aan te schenken, bijvoorbeeld met gerichte lessen over psychische kwetsbaarheid."

Helft jongeren praat niet over psychische klachten: 'Ik schaamde me zo'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1