Geschiedenis
VPRO

Op reis naar de plek waar ze de taal van Jezus spreken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op reis naar de plek waar ze de taal van Jezus spreken

Iedere zondag in de zomer vraagt OVT mensen om historisch verantwoorde reistips te geven in de rubriek: 'de Vakantieman'. Deze week is het tijd voor de eerste tip van deze zomer. Te gast is Astrid Sy, historica en presentator van Andere Tijden. Ze neemt ons mee naar een dorpje in de bergen van Syrië: Maaloula.

Omdat haar moeder werk had waarvoor ze de wereld over reisde, werd Astrid Sy van jongs af aan naar de meest bizarre plekken meegenomen. Zo kwam ze als vijftienjarige ook in dit Syrische dorpje terecht, dat heel veel indruk maakte. "Syrië is een van de oudste plekken ter wereld, waar je kan zeggen dat de menselijke beschaving begonnen is."

Dat was de reden dat Astrid geschiedenis ging studeren en zich specialiseerde in Oude Geschiedenis. In Maaloula zijn sporen van millennia geleden terug te vinden. Zo wordt er bijvoorbeeld nog Aramees gesproken, de taal van Jezus.

Maaloula en de heilige Thecla

De plek die in dat dorpje het meeste indruk maakte was het klooster van de heilige Thecla, een Grieks-orthodox klooster, dat daar gebouwd is omdat deze Thecla ooit in de grot woonde waarop het gebouwd is. Thecla was een volgelinge van Paulus, een van de grondleggers van het Christendom zoals we dat kennen.

Thecla kwam uit het gebied van Syrië, en werd vervolgd. Op miraculeuze wijze ontkwam ze aan de brandstapel, en toen ze vluchtte spleet de bergketen waar Maaloula nu ligt, om Thecla van een schuilplaats te voorzien. Daar omheen is het klooster gebouwd.

De ontvoerde nonnetjes

Dit klooster maakte heel veel indruk op Astrid Sy. Het ligt in the middle of nowhere en daar staat het, gevuld met goud en bijzondere iconen. Maar wat nog de meeste indruk maakte, waren de nonnen die daar rondliepen: die leken voor Astrid net zou oud als heel Maaloula, ze waren heel klein en hadden geen tanden.

Des te schokkender was het toen in 2013 jihadisten van Al Nusra de stad overnamen. Alles werd verwoest, in brand gestoken en geroofd. En dertien nonnen werden ontvoerd. Gelukkig kwamen ze later vrij. Nu wordt het stadje langzaam weer opgebouwd. Toch is het slimmer om even te wachten met je reis naar Maaloula, want ook zonder corona is het daar nog niet zo veilig.

Ben je benieuwd naar hoe deze christelijke enclave zich staande houdt in Syrië, en wat er nog meer in de omgeving te zien is? Luister hieronder naar het volledige gesprek met Astrid Sy:

Vakantieman 1, Syrie

En wil je meer historisch verantwoorde reistips? Ga dan naar de site van OVT's 'Vakantieman', door hier te klikken.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie