Geschiedenis
VPRO

Waarom de Maand van de Geschiedenis het hele jaar duurt

foto: Abdelkader Benalifoto: Abdelkader Benali
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de Maand van de Geschiedenis het hele jaar duurt

Oktober is dé maand: De maand van de Geschiedenis. Oktober is bijna voorbij, en daarmee komt de Maand van de Geschiedenis ook tot een einde. Maar volgens Abdelkader Benali is dat tweede onzin: "Het is elke minuut van de dag Maand van de Geschiedenis." In zijn column voor OVT legt hij haarfijn uit waarom hij dit zo ziet.

Ik snap eerlijk gezegd niet waarom we de Maand van de Geschiedenis vieren. Ooit ontstaan vanuit de stichtelijke behoefte om ons een historisch geweten te schoppen. Een maand lang musea, fora, bibliotheken, radioprogramma’s en panels die zich buigen over wat voorbij is en niet meer terugkomt maar ons toch bezighoudt.

Was de maand geweest, dan braken er elf maanden van historische dementie aan. Niemand die het nog iets kon schelen, de slag bij Nieuwpoort, Aletta Jacobs, Bonifatius bij Dokkum, de arme man, maar wat zou het.

Non-stop

De tijden zijn veranderd. Het is inmiddels elke maand Maand van de Geschiedenis, het hele jaar door, non-stop. Boekhandels puilen uit van de non-fictie die het verleden scherp onder de loep neemt, maar ook allerhande boeken die de nostalgie vieren. Je kan de lezer geen groter plezier doen dan een vuistdikke pil over Bourgondiërs of avant-gardistische kunstenaars uit de jonge Sovjet-Unie.

Het publiek, om het op z’n Amsterdams te zeggen, 'vreet het'. Historici, vroeger nog netjes weggestopt in het veilig hoek van de Opiniepagina, krijgen lange interviews, mogen het nieuws becommentariëren - de werkgroep die zich buigt over het nieuwe canon van de Vaderlandse, pardon, Nederlandse geschiedenis, haalt het nieuws. En ook dit programma mag zich verheugen in steeds meer luisteraars, ik stel een nieuwe naam voor: Onvoltooid verleden tijd Und So Weiter.

Geschiedenis in het digitale tijdperk

En nu heeft de belangstelling voor geschiedenis ook het digitale station van de kortstondigheid bereikt, de sociale media, waar alles wat langer dan een dag geleden is gebeurt, sowieso geschiedenis is. Ik heb het over Twitter. Kan men in honderdenveertig tekens aan geschiedenis doen? Jazeker, ook op Twitter wordt iets groots verricht. Historici gaan met elkaar in gesprek, delen informatie met elkaar, en wij, volgers, mogen meelezen. Prachtige verhalen, mooi veldwerk, bijzonder bronnenonderzoek.

Quote

Hij twittert zijn bevindingen terwijl hij in de woestijn staat. Dichter kan je bij het Indiana Jones-gevoel niet komen

Abdelkader Benali

Zo volg ik de Twitterfeed van archeoloog en taalkundige Ahmed Al Jalla die in de Arabische woestijn zoekt naar de oudste geschreven teksten van het Arabisch, in steen gekrast. Wat hij vindt biedt een schatkamer aan inzichten over de ontwikkeling van de Arabische taal en de oorsprong in de Islam. Hij twittert zijn bevindingen terwijl hij in de woestijn staat. Dichter kan je bij het Indiana Jones-gevoel niet komen. Op zijn bevindingen wordt dan weer gereageerd, onder andere door ene Ballandus, ook een fervent Twitteraar, die weer prachtige mini-recensies schrijft van boeken over de ontmoeting tussen de Islam en het Westen in het vroeg moderne Europa.

Ik geniet ervan. Nee, ik vreet het. Mijn droom is dankzij de sociale media uitgekomen: het is elke minuut van de dag Maand van de Geschiedenis.

Column Abdelkader Benali

Meer verhalen over de geschiedenis?

Volg OVT op Facebook en Twitter. OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Je kunt alles van OVT terugluisteren via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie