appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Mangiare!
STER Advertentie

Zijn overgrootmoeder stichtte een vrouwendorp in het oerwoud van Suriname

Anne-Marie Kok
zaterdag 5 oktober 2019 | VPRO | Redactie OVT Twitter

Voor History in Concert koos muzikant Jeangu Macrooy een venster uit de kanon van Nederland: Suriname. En nu, met het thema van de Maand van de Geschiedenis Zij/Hij, speelt hij het onder andere het nummer Aisa. Dit nummer gaat namelijk over zijn overgrootmoeder. Het bijzondere verhaal vertelt hij in OVT.

Vrouwendorp

"Mijn overgrootmoeder is opgegroeid in het oerwoud van Suriname", vertelt de muzikant. "Ze behoorde tot een stam, in het begin van de 20ste eeuw. In het dorp waar ze woonde waren de rollen vrij traditioneel: de mannen jagen en de vrouwen zorgen voor de kinderen. Vrouwen waren niet de dorpshoofden."

"Op een gegeven moment was er onenigheid in het dorp. Wat er precies gebeurde weten we niet, er waren geen foto’s, het was het oerwoud. Maar er was onenigheid, en ze was er klaar mee. Toen is ze weggegaan met haar zus en nog wat andere vrouwen, en heeft ze haar eigen dorp gesticht.

Aisa

Het eerste nummer dat Jeangu Macrooy speelt bij OVT is Aisa. Hij vertelt erover: "In het Surinaamse geloof - winti - staat het vereren van je voorouders centraal.” Een muziekstuk uit dat geloof - dat gericht is aan de oppergodin van de winti, moederaarde – heeft Macrooy bewerkt naar zijn nummer Asia. Het is een ode aan zijn overgrootmoeder.

Jeangu Macrooy - Aisa

Brave Enough

Jeangu Macrooy - Brave Enough

Gold

Jeangu Macrooy - Gold

Meer zien en horen van Jeangu Macrooy? Hij was te gast bij OVT tijdens de locatie-uitzending in het Openluchtmuseum.

Over de overgrootmoeder van Jeangu Macrooy:

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1