Geschiedenis
VPRO

Curaçaose componist Wim Statius Muller overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Curaçaose componist Wim Statius Muller overleden

Op zondag 1 september overleed Wim Statius Muller. Deze pianist en componist, ook bekend als de Antilliaanse Chopin, betekende veel voor de Antilliaanse muziek. Maar in Nederland is hij onbekend. Schrijver Jan Brokken vertelt in OVT waarom we hem tóch zouden moeten leren kennen:

Wim Statius Muller: de Antilliaanse Chopin

Gouden jaren voor muziek op Curaçao

Wim Statius Muller werd in 1930 geboren in Otrabanda, een bijzonder muzikale wijk in Willemstad, Curaçao. Hij groeide op in de 'gouden jaren' van muziek op het eiland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het eiland namelijk afgesloten van de buitenwereld door de Amerikaanse marine, om de olieproductie te beschermen. Mensen vermaakten zich door muziek te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Antilliaanse Chopin

In Otrabanda woonden meer muzikanten, zoals leden van de bekende Curaçaose muzikantenfamilie Palm. Statius Muller kreeg zelfs les van Jacobo Palm. In deze wijk werden van oorsprong Europese muziekstijlen en dansen, zoals de mazurka, wals en contradans, getransformeerd naar iets waar de Antillianen op konden dansen. Volgens Brokken werden ze 'hoekiger' en feller.

Ook werden ze beïnvloed door Afro-Caribische muziek, de tambú, en Spaanse muziek, met de tumba. Dat alles hoor je terug bij Wim Statius Muller, zo vertelde Brokken, die eerder Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin schreef over deze bijzondere geschiedenis van muziek en componisten op de Antillen.

Bron: Alexander Kraft van Ermel

Spion en componist

Wim Statius Muller had een bijzondere loopbaan: naast pianospelen en componeren zette hij op de Antillen een veiligheidsdienst op, werkte hij bij de Binnenlandse Voorlichtingsdienst in Den Haag en de NAVO in Brussel. Met zijn muziek de publiciteit opzoeken kon niet met het werk dat hij deed. Pas na zijn pensioen verscheen hij in de media, zo was hij met Jan Brokken in 2013 te gast bij Vrije Geluiden, dat je hier kan terugkijken.

Heimwee naar de Antillen

Zijn mooiste stukken schreef hij in Nederland, daarin hoor je een verlangen terug naar de tropen. Benieuwd? Zijn album Antillian Treasures kun je hier op Spotify luisteren.

Wim Statius Muller overleed op Curaçao, hij werd 89 jaar oud.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie