appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dwangarbeid in plaats van jeugdzorg: 'Ze hebben duizenden kinderen verknald'

Fotostudio Smit
zondag 16 juni 2019 | VPRO | Redactie OVT Twitter

Afgelopen woensdag verscheen een overheidsrapport over geweld in de jeugdzorg. Deels ging het over de zogeheten ‘meisjes van de Goede Herder’. Die meisjes en jonge vrouwen waren tussen 1860 tot 1978 in gestichten van de zusters van de Goede Herder geplaatst als vorm van jeugdzorg, maar moesten daar dwangarbeid verrichten voor de congregatie van de Goede Herder.  

Wat maakten die meisjes mee en wie is er verantwoordelijk voor wat hen is aangedaan? Dat vertellen Joke Vermeulen, die zelf in een klooster van de Goede Herder zat, en hoogleraar victimologie Jan van Dijk in OVT. 

Dwangarbeidmeisjes van de Goede Herder


 Joke Vermeulen zat zelf van 1969 tot 1972 opgesloten bij de zusters van de Goede Herder in een klooster in Almelo. Nadat ze seksueel was misbruikt werd ze door kinderbescherming uit huis gehaald en bij de zusters geplaatst. Daar moest ze vijf en een halve dag per week werken in de naaiateliers.  

"Ze hebben mij verknald, (…) ze hebben duizenden kinderen verknald," zo vertelde ze eerder aan NRC. De krant deed uitgebreid onderzoek naar de zaak en onthulde dat 15 duizend meisjes en jonge vrouwen in de gestichten onbetaalde dwangarbeid hebben verricht.  

Het rapport van de commissie De Winter over geweld in de jeugdzorg bevestigde grotendeels de bevindingen van NRC, en ook het onderzoek van hoogleraar victimologie Jan van Dijk. De meisjes leefden "onder zware psychische druk" en het onbetaalde werk in de wasserijen en naaizalen was verplicht.  

Maar het rapport stelde ook dat de commissie het geloofwaardig acht dat "de inzet van de meisjes (…) voornamelijk was ingegeven door overwegingen van therapeutische aard." Daarmee is van Dijk het absoluut niet mee eens. Bij OVT vertelde hij waarom. 

Joke Vermeulen is ook de initiatiefneemster van de Lotgenotengroep Kinderdwangarbeid Meisjes Goede Herder. Kijk voor meer informatie op de website www.kmgh.nl. 

Meer OVT?

Waar je ook bent en wie je ook bent, alles om ons heen is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.


Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1