appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zondag
STER Advertentie

Kader Abdolah: 'Er komt geen nieuwe revolutie in Iran'

Stefanie van Ulft
maandag 3 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Vandaag is het dertig jaar geleden dat Ayatollah Khomeini overleed. "Door hem zijn duizenden Iraniërs gedood en gevangen gezet. Het rare is dat ik geen haat voor hem voel in mijn hart," zegt schrijver Kader Abdolah in Spraakmakers. "Dat verrast me." 

Spraakmaker Kader Abdolah over zijn Iran

Van sjah naar ayatollah 

De oud-geestelijk leider Khomeini kwam aan de macht nadat de sjah, het oude koningshuis, met demonstraties werd afgezet. Toch zorgde dit niet voor een democratische verandering in het Perzische land. Abdolah demonstreerde veertig jaar geleden tegen de sjah, maar het was uiteindelijk het bewind van de ayatollah waarvoor hij vluchtte. 

"Ik was absoluut tegen de ayatollah, maar toen hij het centrum van Teheran binnenkwam, liep ik ook mee." Hij heeft spijt dat hij mee liep met de geschiedenis. "Maar dezelfde geschiedenis gaf mij de pen om erover te schrijven." 

'Ik mocht hem zelfs' 

"Stiekem mag ik dit niet zeggen, maar ik mocht hem zelfs. Hoe komt dat toch?" Abdolah schrijft vaak over Khomeini in zijn boeken, maar hij merkt dat hij hem nooit helemaal 'kapot' heeft kunnen schrijven. "Ik denk omdat Khomeini’s regime geen knechten zijn van Amerika. Ze komen niet van buiten. Ze zijn van ons: het zijn onze vaders, onze grootvaders onze broers. Maar wel onze gevaarlijkste en lelijkste." 

Geëxecuteerd 

"Mijn broer is geëxecuteerd en m’n zussen zijn vastgezet. De woede zit in mij." Toch leerde hij te vergeven. "Dit is de geschiedenis. Als mens kan ik het vergeven, maar niet als kunstenaar. Als schrijver heb je een andere functie: als je de pen pakt moet je zien en schrijven wat het volk niet gezien en geschreven heeft."

Een nieuwe revolutie komt er volgens Abdolah niet. "De Iraniërs willen dat niet meer. De revolutie zou nooit helpen. De revolutie is blind, een vlucht." Volgens de schrijver is het land te getekend door de vorige revolutie. "We moeten wachten totdat de oude ayatollah's doodgaan en de nieuwe het over nemen. De kinderen van deze ayatollah zullen het beter doen." 

Spraakmaker Kader Abdolah over het Iran van vroeger en nu

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1