appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De A1 op de schop: traditie van snelwegaanleg gaat verloren

ANP
zondag 14 april 2019 | VPRO | OVT Twitter

De A1, de weg door de Veluwe, over de IJssel naar de grens met Duitsland, gaat op de schop. Vanaf Amersfoort naar het oosten zal de weg grotendeels verbreed worden. Daardoor zal de weg van karakter veranderen. En met die verandering dreigt er een lyrische traditie van snelwegenaanleg verloren te gaan.

'Brede middenbermen zijn heel belangrijk. Héél belangrijk.'

Mathijs Deen gaat in Het Spoor Terug op zoek naar de wortels van die traditie en belandde bij de man die de snelweg, die dwars door de Veluwe snijdt en bij Deventer de IJssel overgaat, in de jaren zeventig aanlegde.

Het Spoor Terug: De A1 op de schop

Middenbermen zijn plekken waardoor je als automobilist het gevoel hebt dat je getrakteerd wordt

Mathijs Deen

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over de historie, columns en historische documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1