Geschiedenis
NTR

Honderd jaar geleden: de eerste radio-uitzending

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderd jaar geleden: de eerste radio-uitzending

Honderd jaar geleden vond de eerste radio-uitzending plaats. Het werd gezien als een wonder van de moderne tijd, maar er was ook angst. De conservator van het Nederlands instituut der Beeld en Geluid, Bas Agterberg, blikt terug.

100 Jaar Radio

De eerste radio-uitzendingen werden vooral gemaakt door techneuten, die wilden weten hoe ver ze konden uitzenden met hun speeltje, legt Agterberg uit. De Friese ingenieur Hanso Idzerda was een van die radio-pioniers.

"Hij woonde in Den Haag en had een bedrijf in radio-apparatuur. Die apparatuur werd vooral gebruikt voor scheepscommunicatie. Het unieke aan Idzerda was, dat hij de mogelijkheid zag om het medium ook voor iets anders te gebruiken. Hij kondigde in de krant aan: wie wil, kan morgen luisteren, en dan kunt u de volgende muziek horen. En dan had hij een lijstje, een soort arbeidsvitaminen avant la lettre. Dat maakt hem uniek, dat was uniek in de wereld, het is onze claim to fame".

{podcast audio="90444" caption="#22 Hallo Hier Hilversum - Nieuws voor de vissers en andere pareltjes van radiosatire" }

Vreemde geluiden in de kamer

De introductie van radio zorgde niet alleen voor een jubelstemming. Er was ook angst, bijvoorbeeld voor de verspreiding van vreemde ideeën. Ook was men bang dat allerlei geluiden via de radio zonder enige controle rechtstreeks in de huiskamer terecht zouden komen.

Is het eigenlijk niet een wonder dat radio na 100 jaar nog steeds bestaat? “Nou, de magie blijft", aldus Agterberg. "Wij zitten hier in de studio en zenden onze woorden uit, over de ether. Honderd jaar is inderdaad lang, maar het is tegelijkertijd nog steeds actueel.”

Vanavond in televisieprogramma Andere Tijden, de jaren 20 en 30. Hoe radio van een hobby van zendamateurs, een medium voor het gehele volk werd.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over wetenschap en geschiedenis

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie