Fragment

Zwitserse onderzoeker laat mensen met gedeeltelijke dwarslaesie weer lopen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zwitserse onderzoeker laat mensen met gedeeltelijke dwarslaesie weer lopen

Drie mensen die gedeeltelijk verlamd waren door beschadigd ruggenmerg kunnen weer lopen door een combinatie van elektrische stimulatie en intensieve looptherapie. Na enkele maanden konden de patiënten ook zonder stimulatie stappen zetten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Zwitserse neuro-wetenschapper Grégoire Courtine waarover vandaag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Twee recente onderzoeken van Amerikaanse wetenschappers toonden eerder aan dat mensen met een dwarslaesie weer kunnen lopen met behulp van een geïmplanteerde sonde in het ruggenmerg.

Maar in deze studie vindt er ook herstel van de zenuwbanen plaats waardoor de patiënten op termijn zonder stimulatie kunnen lopen. Er is gebruik gemaakt van gerichte elektrische stimulatie van het juiste gedeelte van het ruggenmerg. Ook de juiste timing speelt een rol.

7 jaar verlamd

De Sint Maartenskliniek in Ubbergen werd door de Zwitserse onderzoeksgroep gevraagd om mee te werken aan de studie. Revalidatiearts Ilse Van Nes, die vanuit de kliniek nauw betrokken is geweest bij het onderzoek, dacht meteen aan haar patiënt Gert-Jan Oskam. "Hij was al zeven jaar verlamd maar nog steeds erg gemotiveerd om verder te komen."

Oskam heeft een incomplete dwarslaesie opgelopen door een fietsongeluk. "Er is dan nog wel een herstelmogelijkheid, maar dat is in het eerste jaar, tot maximaal anderhalf jaar. Dat zagen we ook bij Gert-Jan. We hadden op een gegeven moment een plateau bereikt."

Artsen vertelden Oskam dat hij blij moest zijn dat hij zijn armen kon bewegen."Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar ik wist dat het goed zou komen. Dat ik weer zou lopen." Nu kan hij zo'n 80 meter lopen met behulp van krukken en zónder elektrische stimulatie.

Ilse van Nes belt licht de zaak toe in het NOS Radio 1 Journaal.