Fragment

Opvallende verkiezingsbeloftes deel 2: Broze Beloftes

foto: ANP | Evert-Jan Danielsfoto: ANP | Evert-Jan Daniels
  1. Fragmentenchevron right
  2. Opvallende verkiezingsbeloftes deel 2: Broze Beloftes

In drie delen bespreken onze politiek redacteuren Anna Pleijsier en Joost Bekendam de meest opvallende, bizarre en onhaalbare verkiezingsbeloftes. Vandaag deel twee: Broze Beloftes. Welke beloftes zijn eerder onuitvoerbaar gebleken, maar staan toch weer in de verkiezingsprogramma's?

Gister hebben we de cadeautjes op een rijtje gezet die de partijen uitdelen aan hun achterban. Neem bijvoorbeeld het startkapitaal van 10.000 euro van GroenLinks voor jongeren, of de dertiende maand voor AOW'ers van 50PLUS.

Vandaag: de beloftes in verkiezingsprogramma's of -campagnes die eigenlijk al eerder afgeschoten zijn. Neem het groene waterstofeiland van GroenLinks, of de drie tot tien kerncentrales van de VVD. Klinkt goed, maar alle experts zeggen: dit kan je nu nog niet beloven. Of het verbieden van gebedsoproepen van moskee's, door de SGP en VVD. Leuk idee hoor, als je het voor elkaar krijgt de grondwet aan te passen, want het verbieden van gebedsoproepen gaat tegen de grondwet in.

En als kers op de taart: de maatschappelijke diensttijd van het CDA. Pieter Heerma wil die nog steeds verplicht hebben, maar dat kan helemaal niet. Aldus zijn partijgenoot en bewindspersoon Ank Bijleveld. Waarom dat niet kan, leggen Joost en Anna je uit.

Morgen deel drie: de marketing-beloftes!