Fragment

Aanpak wangedrag in de Tweede Kamer schiet tekort

  1. Fragmentenchevron right
  2. Aanpak wangedrag in de Tweede Kamer schiet tekort

De Tweede Kamer en de verschillende partijen hebben het integriteitsbeleid rondom grensoverschrijdend gedrag nog niet op orde. Dat concluderen experts na onderzoek van De Nieuws BV. Voor het eerst is daarbij onderzocht wat verschillende fracties precies doen om de kans op misstanden te verkleinen. 

Deel 2: Beleid bij Haagse fracties en Tweede Kamerorganisatie nog niet op orde

Uit diepgravend onderzoek en gesprekken met diverse experts blijkt dat het integriteitsbeleid nog lang niet op orde is. “Er vallen mensen buiten de boot”, aldus Inge te Brake, Voorzitter Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. “Fracties en partijen zijn niks verplicht”, zegt hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert. “De Tweede Kamerorganisatie neemt niet de verantwoordelijkheid maar je schuift het af”, aldus de hoogleraar.

Deel 1: Seksisme is nog een probleem in politiek Den Haag

Dit onderzoek is een tweede deel van een reeks onderzoeken van De Nieuws BV naar grensoverschrijdend gedrag in politiek Den Haag. Uit het eerste onderzoek  blijkt dat vrouwen in de Tweede Kamer nog last hebben van seksisme. "Kom maar binnen, lieverd!", "Mooi is ze he? En ze is nog slim ook!", "Doe je de volgende keer weer dat rokje aan?" of "Dat moet wel een lekker ding zijn, anders was ze niet aangenomen", een kleine selectie van opmerkingen die vrouwen in de Tweede Kamer naar hun hoofd geslingerd krijgen.