Fragment

Ruzie in de coalitie om Publieke Omroep

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ruzie in de coalitie om Publieke Omroep

De regeringspartijen van Rutte III liggen met elkaar overhoop vanwege het onverwachtse tekort van 60 miljoen euro bij de Publieke Omroep. Enkele weken geleden maakte minister Slob voor Mediazaken bekend dat de NPO in 2019 tientallen miljoenen moet bezuinigen doordat de reclame-inkomsten teruglopen. Dit was echter in september al bekend op het ministerie van OCW, zo blijkt uit een reconstructie van politiek commentator Peter Kee in De Nieuws BV.

Op 17 november stuurt minister Slob van Mediazaken een brief waarin hij de Tweede Kamer informeert over het dreigende tekort bij de NPO. Hij baseert zich hierbij op een rapport van Ernst&Young. Een eerder versie van dit rapport ligt op 9 september al op het ministerie. Toch is er in de formatie met geen woord over gerept, wist de nieuwe minister Arie Slob bij zijn aantreden van niks en hadden drie van de vier coalitiepartijen, D66, ChristenUnie en CDA, hier geen weet van. De VVD doet er geen mededelingen over.

Volgens de minister is het rapport ‘zo snel mogelijk’ bekend gemaakt. D66-leider Alexander Pechtold is woest en zegt dat het laatste woord hierover nog niet is gesproken. 

 

Wil je iedere week nieuws uit Den Haag horen? Abonneer je op de podcast van Peter Kee