appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De week van Kee

Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde nemen je mee naar de achterkamertjes, stellen je voor aan de belangrijkste spelers en geven je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof.

Podcast afleveringen

#13 De genesis van het Forum voor Democratie (archief)

Download

Aflevering uit september 2017. Zelf vindt hij zich de belangrijkste intellectueel van Nederland. In ieder geval is Thierry Baudet een van de meest interessante politici in ons parlement. Zijn Forum Voor Democratie knalt omhoog in de peilingen. Tegelijkertijd gaat de storm aan kritiek niet liggen. Peter Kee en David van der Wilde zijn benieuwd naar het fenomeen Baudet en waar de wortels van deze partij liggen.

#12 De val van Camiel Eurlings

Download

Camiel Eurlings is teruggetreden als IOC-lid. In een verklaring zegt hij dat 'de discussie over zijn al dan niet aanblijven afleidt van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters.' Daarmee is Camiel Eurlings ook zijn laatste publieke functie kwijt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Camiel Eurlings was het wonderkind van de politiek. De man leek in de wieg gelegd om premier te worden, maar gaat de geschiedenisboeken in als vrouwenmepper. Waar ging het mis? Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde doken in het politieke verleden van Camiel Eurlings en maakten het volgende verhaal.

#11 De Tweede Kamer wordt verbouwd

Download

De Tweede Kamer wordt verbouwd. En Peter Kee en David van der Wilde kwamen erachter dat een meerderheid in de Tweede Kamer ook de plenaire zaal onder handen zou willen nemen. Waarom zijn er zo weinig interruptiemicrofoons? En waarom zit het kabinet zo hoog?

#10 Hoe de SP-adel de touwtjes in handen nam

Download

De Socialistische Partij heeft een nieuwe voorvrouw: Lilian Marijnissen. Ze volgt Emile Roemer op. Samen met voorzitter Ron Meyer trekt zij aan de touwtjes. Daarmee is een nieuwe generatie leiders aan de macht bij de SP. Politiek Redacteuren Peter Kee en David van der Wilde maakten een audioverhaal over de socialistische Game of Thrones. De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart reageert daarop.

#9 Geschiedenis van een belastingparadijs

Download

Nederland is het stoutste jongetje van de klas als het op belastingontwijking aankomt. Voor miljarden wordt belasting ontweken via Hollandse brievenbussen. We beloven steeds beterschap, maar achter de schermen stribbelen we tegen. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde geven een lesje belastinggeschiedenis. Met Paul Tang.

#8: De Week van Kee - Ruzie in Rutte III

Download

De regeringspartijen van Rutte III liggen met elkaar overhoop vanwege het onverwachtse tekort van 60 miljoen euro bij de Publieke Omroep. Enkele weken geleden maakte minister Slob van Mediazaken bekend dat de NPO in 2019 tientallen miljoenen moet bezuinigen doordat de reclame-inkomsten teruglopen. Dit was echter in september al bekend op het ministerie van OCW.

#7: De Week van Kee - Een liefdestrio op links

Download

Eindelijk lijkt een linkse droom uit te komen, de samenwerking der socialisten staat in de kinderschoenen. Voorzichtig trekken Klaver, Roemer en Asscher samen op. De vraag blijf in hoeverre dit een serieuze relatie tussen de drie mannen is. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde beschrijven het baltsgedrag en voormalig PvdA-Kamerlid Jacques Monasch analyseert de kansen op een geslaagd huwelijk.

#6: De Week van Kee - De grote onbekende Wopke Hoekstra is een bokser

Download

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is een sportman pur sang. Hij liep marathons, schaatste de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee beleefde gisteren zijn vuurdoop in de Tweede Kamer. Vanuit 'Vak K' ging hij met financiële woordvoerders in debat over het nationale huishoudboekje tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Het was voor het eerst dat een van de grote onbekenden van het nieuwe kabinet zo prominent in beeld kwam.

#5: De Week van Kee - Het liefdesverhaal van Buma en Pechtold

Download

De steile calvinistische Friese CDA-leider Sybrand Buma, die prat gaat op het Wilhelmus en dienstplicht lijkt de absolute tegenpool van de theatrale en vrijzinnige D66-voorman Alexander Pechtold. In de Tweede Kamer zijn ze bijna vijf jaar buren in de oppositiebankjes.

#4: De Week van Kee - Hugo de Jonge en dé schoenen

Download

Door de hele mediahype rond dé schoenen, zou men bijna vergeten dat ze door iemand worden gedragen. En niet zomaar iemand. Hugo de Jonge was ruim zeven jaar wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Politiek commentator Peter Kee maakte een profiel van Hugo de Jonge en praatte na met Marja van Bijsterveldt.

#3: De Week van Kee - Grapperhaus, de minister waar je meer van wil weten

Download

Hij is één van de grote onbekenden in het kabinet Rutte III: Ferdinand Grapperhaus. Hij is de zoon van de staatssecretaris, een briljant ontslagrecht-deskundige en gerenommeerd advocaat. Wie hij precies is en wat voor man het CDA het Binnenhof op trekt zochten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde uit. Bekend wijnkenner Harold Hamersma is zijn boezemvriend en kleurt het profiel van Grapperhaus verder in.

#2: De Week van Kee - De 63 lekken van Rutte III

Download

Rutte is recordhouder. Niet alleen van het langst zittende kabinet en de traagste formatie ooit. De formatie van Rutte III gaat de geschiedenis in als de onderhandelingsperiode met de meeste lekken. Hoe dat kon zochten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde uit. Avinash Bhikhie, parlementair verslaggever van Nu.nl, reageert en heeft zijn twijfels bij de Haagse lek-gewoonten.

#1: De Week van Kee - Hans Spekman PVDA'er in hart en nieren

Download

Hans Spekman zwaait zaterdag af als PvdA-baas. De Nieuws BV blikt nog een keer terug op een sociaal-democraat in hart en nieren. De man die achtereenvolgens, raadslid, wethouder, Kamerlid en voorzitter was krijgt een audio-portret. Voormalig Kamerlid Lutz Jacobi blikt terug op de prestaties en tekortkomingen van haar partijvoorzitter.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1