appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afbeelding

De week van Kee

Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde nemen je mee naar de achterkamertjes, stellen je voor aan de belangrijkste spelers en geven je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof.

Podcast afleveringen

"Te weinig alarmbellen op allerlei niveaus", "Het wereldkampioenschap bestuurlijk onvermogen" en "Een fabriek zonder menselijke maat": een paar uitspraken van de verhoren over de toeslagenaffaire. Acht dagen lang zijn alle relevante bewindslieden en ambtenaren door de mangel gehaald om boven tafel te krijgen: Wat is er zo gruwelijk fout gegaan bij de belastingdienst?

Samen met politiek duider Peter Kee bespreekt Patrick Lodiers de afgelopen verhoren waarna Peter en Patrick doorpraten met Pieter Omtzigt.

#10 - De opkomst van nieuwe politieke partijen (S03)

vrijdag 20 november 2020, 16:40 uur

Het is een vierjaarlijkse traditie: de opkomst van nieuwe politieke partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen de stem van de bezorgde burger hopen te kunnen pakken. We zoomen in op 1 van die partijen met Bas Filippini en Peter Kee.

#9 - Week van Kee: Heibel in het kabinet (S03)

vrijdag 13 november 2020, 15:24 uur

Je zou je kunnen voorstellen dat onze ministers een beetje op hun tandvlees lopen. Coronacrisis, geen vakantie gehad en voorlopig geen uitzicht op rust want de verkiezingen komt met rasse schreden naderbij. Gekissebis en onderhuidse ruzietjes in het kabinet zijn dan ook niet van de lucht.

Daar komt nog bovenop dat het ook gewoon het einde van het jaar is. Dan krijgen kabinetten altijd een beetje last van de bekende ‘kerstmoeheid’.

Het vorige kabinet heeft de rit uitgezeten en dus vier keer de kerstmoeheid doorstaan. Maar welke parallellen zijn er te trekken met het kabinet van nu? Daar praten Peter Kee en Patrick Lodiers over door met dé vrouw die erbij was en alles hiervan weet vanuit de boezem van het vorige kabinet: de rechterhand van Asscher: Julia Wouters.

#8 - Desinformatie rondom verkiezingen (S03)

vrijdag 6 november 2020, 16:42 uur

De verkiezingen in Amerika zitten er bijna op, terwijl onze verkiezingen juist voor de deur staan. De laatste jaren wordt er tijdens verkiezingen veel gebruik gemaakt van sociale media als communicatiemiddel. Het grote vraagstuk van deze tijd is hoe om te gaan met de desinformatie op die platforms. In de Week van Kee bespreken politiek redacteur Peter Kee en presentator Patrick Lodiers dit vraagstuk.
VVD-Kamerlid Jan Middendorp houdt zich al jaren bezig met de rol die social media binnen onze democratie. Middendorp legt in De Nieuws BV uit wat minister van Binnenlandse Zaken Ollongren moet doen.

Lucille Werner, die van Lingo weet je wel, gaat de politiek in! Althans, als ze verkozen wordt. Ze staat op nummer 10 van de kieslijst voor het CDA, zo werd deze week bekend.

En Werner is zeker niet de eerste. Heel wat BN’ers gingen haar voor, te beginnen met olympisch zwemkampioen Erica Terpstra die in 1977 in de Kamer kwam voor de VVD. Maar ook Maarten van der Weijden, zangers André Hazes en Henk Westbroek, presentatoren Pia Dijkstra, Sylvana Simons en Léonie Sazias, advocaat Bram Moszkowicz en muzikant Berdien Stenberg werden politiek actief.

Dan missen we nog een enorme duizendpoot in dit lijstje: Peter R de Vries. In 2005 startte hij de politieke partij PRDV. Hij kwam de Kamer niet in, maar wel de Week van Kee! Patrick, Kee en Peter R de Vries bespreken met elkaar of het wel een slim idee is, als BN'er de politiek in.

De politie kampt al jaren met tekorten. De handhaving van de coronaregels komt nog bovenop het werk dat ze normaal al doen. Nu steeds meer boa’s en agenten thuis moeten blijven met klachten of door huisgenoten met corona, is het personeelstekort nog nijpender. Hoe moeten ze dan doen waar door Rutte zo op gehamerd wordt: meer handhaving?

Deze week geeft politiek duider Peter Kee een overzicht van de problemen bij de politie. Corona legt een vergrootglas op de problemen die er al jaren zijn. Peter Kee en Patrick Lodiers gaan in gesprek met Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP.

"Als de politie dezelfde quarantainemaatregelen moet handhaven als de rest van de samenleving, dan gaat het op deze wijze niet werken. Dan hebben we een heel groot probleem. Dat hebben we nu al in veel gevallen", zegt Van de Kamp.

Deze week in De week van Kee: Rob Jetten over een dubieus onderzoek van minister Wiebes (Economische Zaken) naar kernenergie. Vorige week presenteerde de VVD hun nieuwe kernenergie-plannen. Kort gezegd, we hebben kernenergie hard nodig om te voldoen aan de energievraag en aan het klimaatakkoord, aldus de VVD. Er moeten maar liefst 10 kerncentrales komen in Nederland. In diezelfde week kwam Wiebes met een onderzoek vanuit het ministerie dat dit standpunt onderschrijft. Toeval?

D66 zet hier vraagtekens bij. Het onderzoeksbureau, ENCO, dat het rapport van Wiebes schreef zou niet objectief zijn. De oprichters dan dit bureau hebben voorheen gewerkt bij het International Atomic Energy Agency (IAEA). Hebben zij dus wel eerlijk gekeken naar alle energievormen of vooral de nadruk gelegd op nucleaire energie? Hoe objectief is dit onderzoek?

Onze politiek duider Peter Kee zocht uit hoe dit precies zit en voelt Rob Jetten aan de tand, want, hoe opzienbarend is het eigenlijk? Gebeurt dit niet veel vaker in Den Haag?

Deze week in 'De week van Kee': de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen. Ondanks dat anderhalf jaar geleden al besloten werd deze enquête uit te voeren, gaat het vooronderzoek over twee weken pas van start. Het blijkt een bewuste strategie te zijn van de coalitie, en met name de VVD, om dit onderzoek uit te stellen tot na de verkiezingen.

Het hele dossier gaswinning staat bol van onderzoeken, uitstellen, traineren, veel geld en dubieuze belangen. In 1987 werd door Meent van der Sluis al onderzoek gedaan naar de gaswinning en aardbevingen. Ook in 1993 verscheen hier een onderzoek over. Politiek redacteur Peter Kee blikt hierop terug in De Nieuws BV.

Ook is Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) te gast om meer uit te leggen over waarom al zo lang gewacht wordt met de parlementaire enquête. "De coalitiepartijen hebben inderdaad gezegd dat ze alleen wilde instemmen met een parlementaire enquête naar Groningen als die later van start gaat".

Redactie en onderzoek: Peter Kee & Anna Pleijsier

Spanning en sensatie weer in Den Haag deze week: een tumultueus racismedebat, boze boeren die optrokken naar het Binnenhof en het lekken van een vertrouwelijk adviesrapport van de Sociaal-Economische Raad. In dit rapport staat dat de subsidies voor biomassa zo snel mogelijk afgebouwd moeten worden. Jesse Klaver noemde dit “het einde van biomassa als energiebron.”

De opkomst en neergang van biomassa bespreken we met onze man in Den Haag, die nooit vertrouwelijke informatie zou lekken, Peter Kee. Want hoe zit het nu met die biomassa? In 1999 leek het dé redding te zijn voor het klimaat en nu willen de SER en de coalitie er weer vanaf. Wetenschappers, onderzoeksrapporten en politici tuimelen over elkaar heen met hun mening.

Is het een duurzaam alternatief of niet? Daarover praten Patrick Lodiers en Peter met Diederik Samsom. Hij helpt Frans Timmermans met de Green Deal en de Europese klimaatwet. Als er iemand is die weet hoe het zit met die biomassa is hij het wel.

#14 - Jetten maakt ruim baan voor Kaag (S02)

vrijdag 26 juni 2020, 15:41 uur

Waar bij het CDA de een na de ander zich aanmeldt als lijsttrekker, meldt bij D66 de een na de ander zich af. Na minister Ollongren liet deze week de huidige fractievoorzitter Rob Jetten ook weten dat hij niet de strijd aangaat met Sigrid Kaag. We bespreken de rise and fall van de jonge fractievoorzitter met onze eigen Peter Kee. En we gaan hierover doorpraten met the man himself: Rob Jetten. Hij reageert bij ons voor het eerst op zijn besluit zich terug te trekken uit de race om het leiderschap van D66.

#12 - Ophef om beschermingswet agenten (S02)

vrijdag 5 juni 2020, 18:12 uur

In tijden van onrust over politiegeweld staat de Eerste Kamer op het punt een wet te behandelen waarin politieagenten worden beschermd, nadat ze geweld hebben gebruikt. Waarom moet deze wet er komen? We bespreken het met Tweede Kamerlid voor D66 Maarten Groothuizen.

#11 - Gerommel binnen het CDA (S02)

vrijdag 29 mei 2020, 16:13 uur

Het blijft maar rommelen binnen het CDA. Na de ophef rondom de samenwerking met FvD in Noord-Brabant en de strijd om wie de nieuwe leider moet worden, komt daar deze week nog onenigheid over het terughalen van 500 vluchtelingkinderen bij. We bespreken het met Gerd Leers.

De politieke week stond in het teken van de versoepeling van de coronamaatregelen, en van het tweede steunpakket voor ondernemers, maar niet iedereen is er even gelukkig mee. Dit bespreken we met Peter Kee en oud-Shell-baas Jeroen van der Veer.

#8 - PvdA wil CAO-stelsel hervormen (S02)

vrijdag 8 mei 2020, 14:01 uur

Er wordt voorzichtig naar het post-corona tijdperk gekeken. Sommige partijen maken plannen voor het openen van sportscholen, andere partijen kijken al iets verder vooruit. Maar echt concrete plannen blijven uit. Veel verder dan wollige vergezichten krijgen we niet.

In De Nieuws BV kijkt politiek redacteur Peter Kee naar de visies van de politieke partijen en gaat hij op zoek naar een concrete boodschap. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk heeft een concreet plan en brengt dat naar buiten in deze aflevering van de Week van Kee.

#7 - De samenwerking CDA en FvD in Brabant (S02)

vrijdag 1 mei 2020, 18:31 uur

De vlag kan uit: er is ein-de-lijk een coalitie gevormd in Brabant! Het CDA, de VVD, Lokaal Brabant en het Forum van Democratie gaan de provincie redden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot: het verbond tussen FVD en het CDA hield de gemoederen flink bezig. CDA prominent Paul Rüpp schreef een brief waarin hij duidelijk uitte dat hij niet blij is met deze samenwerking.

#6 - Onze staatsman in crisistijd (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:48 uur

Iedereen heeft het zwaar, maar er is één man die het echt zwaar heeft: Mark Rutte. Hoe is het om leider te zijn in deze crisis en doet hij het goed? Politiek redacteur Peter Kee maakt de balans op en praat erover met oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

Rosenthal staat bekend als dé crisisprofessor van Nederland én kent Rutte door en door. Met hem kijkt Peter Kee in De Nieuws BV of Mark Rutte het goed doet en welke lessen onze premier kan trekken uit het verleden, uit zijn eigen fouten en uit de fouten van zijn eigen ministers.

#5 - Ruzie onder 50-plussers (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:36 uur

Ons land zit midden in een coronacrisis. De groep die het meest getroffen wordt, zijn de ouderen. Nu hebben we in Den Haag een partij die zich specifiek richt op deze groep; de 50PLUS. Maar hoe gaat het hiermee? Dat bespreken we met Peter Kee en Henk Krol.

#4 - Week van Kee over de week van Hoekstra (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:34 uur

Minister van Financiën Wopke Hoekstra maakt zichzelf niet geliefd bij zijn Europese collega's. Europese landen hebben financiele steun nodig, maar Hoekstra stelt de hoogste eisen van allemaal.

Geen goed signaal vinden velen. Ondanks de witte rook van donderdag 9 april, blijven mensen kritisch over de schade die Hoekstra heeft aangericht. Nederland staat volgens sommigen jarenlang buitenspel.

In De Week van Kee spreekt politiek redacteur Peter Kee over de houding van Wopke Hoekstra en de mogelijke reden daarvoor met Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).

#3 - De week van Kee: de oppositie in crisistijd (S02)

zaterdag 25 april 2020, 17:32 uur

Mark Rutte lijkt de oppositiepartijen in de Tweede Kamer te hebben getemd. De oppositie is voorzichtiger en stiller dan ooit. Kunnen ze hun werk als controlerende macht nog wel uitvoeren?

In de Week van Kee bespreekt politiek redacteur Peter Kee samen met GroenLinks-Kamerlid Bram van Oijk de rol van de oppositie, de perikelen binnen de coalitie en de rol van Mark Rutte.

Corona regeert het politieke debat. Toch zorgt één ander nieuwtje voor opschudding bij politici. Minister Bijleveld van Defensie schrijft de Tweede Kamer fout te hebben geïnformeerd over de Irakese burgerdoden uit 2015. Dat bespreken we met SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die een onderzoek wil naar de toedracht. Politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam leggen uit waar de zaak over gaat.

#1 - Politieke spelletjes in crisistijd (S02)

maandag 23 maart 2020, 14:39 uur

Scholen wel of niet dicht? Het lijkt een simpele vraag, maar zelfs ten tijde van deze coronacrisis bleek dit toch een lastige kwestie. Met meer politieke intriges dan je op het eerste oog zou denken. Politiek orakel Peter Kee legt uit hoe dat zit.

Afgelopen maandag hield de Tweede Kamer een hoorzitting over de rechterlijke macht. FVD-leider Thierry Baudet zette het thema 'dikastocratie', de doorgeschoten macht van de rechters, op de agenda. Aanleiding was onder meer de verstrekkende Urgenda-uitspraak over het klimaatbeleid.

Bij de voorbereiding van de hoorzitting wilde Baudet deskundigen ook vooraf vragen of zij een verband zagen tussen uitspraken en politieke gezindheid, het IQ, het geslacht. etniciteit of de hormoonspiegel van rechters. Andere leden van de voorbereidende werkgroep van parlementariërs waren tegen. De vragen zijn niet voorgelegd.

Over die vragen van Baudet en de vraag of de rechterlijke macht is doorgeschoten spreken we met rechtsgeleerde en FVD-senator Paul Cliteur, na een reconstructie van Merel Ek en Joost Bekendam.

#115 - D66 hekelt 'boekhoudersbenaring' van Rutte

vrijdag 6 maart 2020, 13:53 uur

In Brussel slaat premier Rutte met de vuist op tafel: hij wil geen cent extra betalen aan de Europese Unie. D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot is niet blij met die 'boekhoudersbenadering'.

Hij vreest dat Nederland langzaam 'zijn goodwill' verspilt in Europa. Dat zou Nederland in de vingers kunnen snijden bij herzien van de landbouwsubsidies van de EU. Die kosten nu zo'n een derde van het EU-budget. Politiek redacteur Peter Kee bespreekt het met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, na een reconstructie van politiek redacteur David van der Wilde en John van Dellen.

#114 - Waarom de CDA-top geen lijststrekkersverkiezing wil

zaterdag 22 februari 2020, 13:45 uur

Ruim een jaar speculeerden media erop los: wie gaat meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap bij het het CDA? Minister van Financiën Wopke Hoekstra, vicepremier Hugo de Jonge of misschien CDA-kroonprinses Mona Keijer? Die vraag blijft staan, maar de partijtop wil af van interne verkiezingen.

Over de reden maakten politiek redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam een reconstructie. Met voormalig CDA-politicus Henk Bleker praten we door. Onder meer over 'de nieuwe Ruud Lubbers'.

#112 - Is de ambtenaar de nieuwe politieke zondebok?

maandag 10 februari 2020, 08:33 uur

Tot afschuwen van premier Rutte krijgen ambtenaren steeds vaker de schuld bij overheidsfalen. Dat was te zien bij de kindertoeslagenaffaire, maar ook toen uitlekte dat informatie over asielzoekers werd weggehouden voor de Tweede Kamer.

Wie die fouten precies veroorzaakt blijft vaak een mysterie. Gaven politici nu het bevel? Of was er echt sprake van een ambtelijke misser? Sinds 1998 mogen ambtenaren niet zonder toestemming publiekelijk van zich laten horen. Dat bepaalde premier Kok toen in de 'oekaze van Kok'.

Waarom die oekaze er kwam en welke gevolgen die heeft, reconstrueerden Peter Kee en Joost Bekendam. Ook spreken we met oud-topambtenaar en hoogleraar Economie Sweder van Wijnbergen, die de oekaze veel te streng vindt.

#111 - Staatswiet, komt het of niet?

vrijdag 31 januari 2020, 14:14 uur

Het is een van meest opvallende plannen van dit kabinet: een wietexperiment. Inmiddels is dit kabinet jaren aan de macht, maar ligt de staatswiet nog niet in de schappen. Hoe komt dat? En hoe staat het uberhaupt met dat bijzondere voornemen? Peter Kee zocht het uit en praat erover na met Kathelijne Buitenweg.

Het is een kroonjuweel van het CDA, maar een rotte kies voor coalitiepartners VVD en D66: de maatschappelijke diensttijd. Donderdagavond pleitte CDA-voorman Pieter Heerma weer eens voor een verplichte maatschappelijke diensttijd. Maar hoe staat het eigenlijk met de maatschappelijke diensttijd zoals die nu wordt ingevoerd? Peter Kee legt het je uit en Michel Rog geeft zijn optimistischer analyse.

#109 - Kan Wouter Bos een succes maken van Invest-NL?

vrijdag 17 januari 2020, 14:38 uur

Nederland heeft weer een staats-investeringsbank: Invest-NL. Die moet de groene economie aanjagen en soelaas bieden voor ondernemers die maar geen geld los kunnen trekken bij de bank.

Het plan ontstond voor zo'n bank zo'n drie jaar geleden, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. Die bank zou alleen tientallen miljarden groot zijn door een fusie uit tal van investeringspotjes en -plannen die de overheid dat niet heeft. Die fusie ging niet door en daarom is de vraag: Kan Invest-NL met strenge voorwaarden en minder geld wel een succes worden?

Dat en meer bespreken we met de kersverse CEO van Invest-NL en oud-minister van Financiën Wouter Bos.

#108 - Migratie als campagnemotor

vrijdag 10 januari 2020, 15:07 uur

Stilletjes en heel langzaam starten de campagne motoren. 2020 staat in het teken van 2021, althans in Den Haag. Politieke partijen maken zich op voor een verkiezingsjaar. Dat merk je de laatste tijd omdat één woord steeds weer valt: Migratie. Peter Kee legt uit hoe dat zit en het Haagse fenomeen, CDA-historicus PG Kroeger stelt dat het begip migratie steevast verkeerd wordt uitgelegd.

#107 - Rutte vs. Hoekstra: De slag om de visie

vrijdag 3 januari 2020, 15:43 uur

Jarenlang vonden Rutte en zijn VVD 'visie' maar een vies woord. Maar nu uitdager Wopke Hoekstra van het CDA steeds vaker opduikt met visionaire verhalen over de lange termijn, de middenklasse en Hoekstra vergezichten schetst, moet de VVD oppassen dat het die thema's niet laat kapen door het CDA. Precies zoals Rutte 10 jaar geleden deed bij zijn CDA-voorganger Balkenende. Met VVD-campagneleider Sophie Hermans praten we over de angst voor Wopke en de visie van Rutte en de VVD, na een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.

#106 - Heeft de polder nog toekomst?

vrijdag 20 december 2019, 13:08 uur

Bouwers, boeren, klimaatdemonstranten en leraren. In weinig jaren waren er zoveel demonstraties als in 2019. Zelfs de ondernemers en werkgevers stonden op het Malieveld. Coalitiepolitici houden bezwaren tegen kabinetsbeleid niet altijd voor zichzelf. Lukt het nog om stabiele akkoorden te sluiten in de poldertraditie van ons land? Dat bespreken we met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland.

#105 - Kroonprins Dijkhoff (?)

vrijdag 13 december 2019, 15:15 uur

Van gedoodverfd troonopvolger tot leider met een smetje, het is verhaal van Klaas Dijkhoff. Hoe kon de liberale leider zo snel afzakken? Onze politieke redactie zocht het uit. Voormalig VVD-spindoctor Henri Kruithof deelt zijn analyse over Rutte, Dijkhoff en mogelijke andere opvolgers.

#104 - De vaak gehoorde ongehoorden

vrijdag 6 december 2019, 14:01 uur

De omroep in spe ON probeert zich een weg te banen naar het omroepbestel. Een deel van de Nederlanders zou namelijk 'nog niet gehoord worden'. Een klacht die redacteuren Peter Kee en Joost Bekendam bekend in de oren klonk. Ze zetten de geschiedenis van de 'ongehoordheid' op een rijtje. Met voormalig spindoctor van Pim Fortuyn en Rita Verdonk Kay van de Linde bespreken we hoe Fortuyn ook eerder probeerde de ongehoorden aan te spreken.

#103 - Zo ontstonden de politietekorten

vrijdag 29 november 2019, 14:09 uur

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en ga zo maar door. Eigenlijk het hele land komt agenten tekort. Hoe kan dat? Peter Kee zocht het uit en kwam erachter dat die problemen al ruim een decennium voorspeld werden. CDA-politicus Chris van Dam legt vervolgens uit dat terugkijken zinloos is. Hij heeft liever dat er naar oplossingen gezocht wordt.

#102 - De Losse Eindjes van Hawija

vrijdag 22 november 2019, 14:26 uur

Nog altijd is er geen duidelijkheid over het bombardement op Hawija. Wie wist er wanneer hoe erg het daar is mis gegaan? Over die vraag debatteert de Kamer volgende week. Wat we tot nu toe weten en welke vragen er nog zijn, is handig op een rijtje gezet door onze politieke redactie. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks reageert.

Het is geen leuke week voor de VVD, want de maximumsnelheid gaat terug naar 100 km/u op de snelweg. Daarmee levert de partij een oude belofte in om de woningbouw op gang te brengen. Ondertussen doet de partij er alles aan om de maatregel uit te leggen aan de achterban. En dat kan premier Rutte als een van de besten, reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam. Oud VVD-parlementariër Ton Elias gaat in op de vraag hoe lang dat nog goed kan gaan.

"Als Turkije IS’ers straks bij ons consulaat op de stoep zet, dan kan het niet anders dan dat we mensen terugnemen en hier berechten". Dat zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in De Week van Kee.

Segers is te gast om te praten over de nieuwe koers die te partij wil inslaan op het terrein van migratie. Vanavond houdt de partij een speciale bijeenkomst onder de naam 'grenzen aan gastvrijheid'.

De partij zoekt al decennia naar een juiste balans. Peter Kee, Joost Bekendam en Merel Ek zetten met John van Dellen die geschiedenis op een rijtje in een reconstructie.

Terwijl het kabinet worstelt met het oplossen van de stikstof- en PFAS-crisis, krijg het ook nog een onvoldoende voor het klimaatakkoord. Volgens berekeningen van het PBL is dat akkoord waarschijnlijk niet genoeg om de klimaatdoelen van het kabinet te halen. Met PvdA-leider Lodewijk Asscher bespreken we wat er nu moet gebeuren.

Dat opnieuw onderhandelen niet gemakkelijk gaat worden blijkt uit de moeizame totstandkoming van het klimaatakkoord. Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen reconstrueren hoe dat verliep.

#98 - Hennis: IS-kinderen moeten terug naar Nederland

vrijdag 25 oktober 2019, 19:46 uur

In de Week van Kee wordt de nieuwe chaos in Syrië besproken met Speciaal Vertegenwoordiger van de VN in Irak Jeanine Hennis. Hennis vindt onder andere dat de kinderen van Nederlandse IS-strijders zo snel mogelijk terug moeten naar Nederland. Ook denkt Hennis dat het berechten van Nederlandse Syriëgangers in de regio niet haalbaar is.

#97 - Kan Rutte III rekenen op Van Haga?

vrijdag 18 oktober 2019, 14:31 uur

De coalitie heeft geen meerderheid meer in de Tweede Kamer sinds het gedwongen vertrek uit de VVD van Tweede Kamerlid Wybren van Haga. Als de hele oppositie tégen voorstellen van de regering stemt, halen ze het niet.

Of dat ook gaat gebeuren is de vraag. Van Haga belooft alle maatregelen uit het regeerakkoord te steunen, maar trekt op andere punten zijn eigen plan. Hoe gevaarlijk is dat voor het kabinet? Met wie wil hij samenwerken en hoe gevaarlijk is dit voor Rutte III? Dat bespreken we met Wybren van Haga na een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam, Merel Ek en John van Dellen.

#96 - 'Er komt geen Nederlandse DEA'

vrijdag 11 oktober 2019, 13:59 uur

Er komt geen aparte organisatie of 'Nederlandse DEA' voor drugsbestrijding. Dat bevestigen bronnen uit de coalitie, politie en OM aan De Nieuws BV. Ministervan Justitie Grapperhaus kondigde zo’n speciale organisatie nog aan kort na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum.

In de Week van Kee reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam het proces achter de schermen rond de oprichting van een narcoticabrigade. Met Tweede Kamerlid en oud-officier van Justitie Maarten Groothuizen (D66) bespreken we hoe het ondermijingsprobleem zo groot heeft kunnen worden en of legalisering een rol kan spelen bij de oplossing van het probleem.

#95 - 'Opvolger Thieme kiezen via referendum'

vrijdag 4 oktober 2019, 14:15 uur

De Partij voor de Dieren moet een nieuwe lijsttrekker kiezen via een ledenreferendum. Dat wil mede-oprichter van de partij en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Niko Koffeman. Het opstappen van partijleider Thieme, de kritiek op het democratisch gehalte van de partij en de toekomst bespreken we met hem en politiek redacteur Peter Kee.

#94 - Zit er schot in het islamdebat?

vrijdag 27 september 2019, 16:43 uur

Achttien jaar geleden gaf Frits Bolkestein de eerste grote aanzet voor een debat over de islam in Nederland. In een geruchtmakend opiniestuk in De Volkskrant stelt hij dat 'de wereld van de islam een gespannen verhouding heeft met zijn omgeving'. Voor een succesvolle integratie van moslims in Nederland moeten zij daarom tenminste een aantal fundamentele basiswaarden onderschrijven: de scheiding van kerk en staat, de gelijkheid van man en vrouw en de vrijheid van meningsuiting.

Wat heeft dat debat 18 jaar na dato opgeleverd? Deze week maakten verschillende auteurs de balans op van het islamdebat in het nieuw verschenen boek 'Wordt het nog wat met het islamdebat?'. Wij blikken terug en vooruit met Bolkestein zelf aan de hand van een reconstructie van Joost Bekendam en John van Dellen.

#93 - 'Henk Otten praat met de regering'

vrijdag 20 september 2019, 16:46 uur

Een grote botsing tussen Rutte en de oppositie bleef uit over de plannen rond Prinsjesdag. Hoe denkt 's lands jongste oppositiepartij daarover, de Groep van ex-FVD'er en senator Henk Otten? Naar eigen zeggen gaat het politieke werk hem goed af in de Eerste Kamer, en drinkt hij al koffie met de regering.

Joost Bekendam en John van Dellen reconstrueerden een politieke week vol liefde en harmonie. Senator Henk Otten reflecteert op de debatten, de rol van voormalig strijdmakker Thierry Baudet en op zijn eigen toekomst. Want wat is Ottens 'unique selling point'?

#92 - 'Het Wopkefonds groter dan 50 miljard'

vrijdag 13 september 2019, 16:30 uur

Vlak vóór Prinsjesdag staat er een mega lek in de krant: er komt een miljardenfonds voor extra investeringen. Juist nu het goed gaat met de economie, zal de staat daardoor meer geld uitgeven. En dat is een trendbreuk met jarenlang zuinig omgaan met de schatkist. Hoe dat fonds er toch kwam, wiens idee het is, en of het goed of slecht afstraalt op het imago van minister van Financiën Wopke Hoekstra, bespreken we met Peter Kee en CDA-senator Niek Jan van Kesteren, na een reconstructie van Peter Kee en Joost Bekendam.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1