appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De week van Kee

Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde nemen je mee naar de achterkamertjes, stellen je voor aan de belangrijkste spelers en geven je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof.

Podcast afleveringen

# 63 'Henk de tank' mikt op zetels in de Eerste Kamer

vrijdag 22 februari 2019, 14:34 uur

Download

Met een optreden bij het TV-debat van WNL staat 'Henk de tank' opeens op het podium. Henk Otten wil voor Forum voor Democratie zetels bemachtigen in de Senaat. Hoewel veel mensen hem nog niet kennen, speelt hij op de achtergrond al jaren een hoordrol in de partij. Dat reconstrueren Peter Kee en Joost Bekendam en John van Dellen. Met Volkskrant-verslaggever Frank Hendrickx bespreken we wie nu de echte macht heeft binnen de partij: Otten of Baudet?

#62 Buma is op weg naar de uitgang

vrijdag 15 februari 2019, 14:37 uur

Download

Wopke Hoekstra, minister van Financiën en Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid lopen zich warm voor het leiderschap van hun CDA. Maar hoe zit het dan met Sybrand Buma, de man die nu aan het roer staat? Joost Bekendam, John van Dellen en Peter Kee zochten het uit. Opiniepeiler Maurice de Hond praat mee en presenteert zondag een peiling over die vraag.

#61 Hoe die Co2-heffing uit het Klimaatakkoord bleef

vrijdag 8 februari 2019, 14:55 uur

Download

Het lijkt in Den Haag haast alleen nog maar over klimaat te gaan. In het oog van de storm staat nu één begrip: Co2-heffing. Economen, politici, boze burgers en geïrriteerde kranten eisen allemaal zo'n Co2-belasting. Toch staat het niet in het Klimaatakkoord. Politiek redacteuren David van der Wilde en Peter Kee reconstrueren hoe dat ging. VNCI-voorzitter Bernard Wientjes legt uit waarom het volgens hem heel logisch is dat die heffing er niet komt.

#60 Zo kwam de coalitie tot de asieldeal

vrijdag 1 februari 2019, 14:40 uur

Download

Het duurde even, maar toen hadden ze ook wat. De coalitie presenteerde deze dinsdag met enige trots de nieuwe asieldeal. Politiek redacteuren David van der Wilde en Peter Kee reconstrueerden hoe dit akkoord tot stand kwam. Vervolgens legt een van de hoofdrolspelers, Joël Voordewind, uit wat die deal precies inhoudt. Het ChristenUnie-Kamerlid herhaalt nog maar eens dat wat hem betreft een nieuw onafhankelijke "Commissie Schreinende Zaken" wordt opgetuigd.

#59 Zo draaide het CDA op het kinderpardon

vrijdag 25 januari 2019, 14:22 uur

Download

Is het een draai of wordt het een pirouette? In de week van Kee hoor je alles over de moves van het CDA qua kinderpardon. Na een reconstructie over de bewegingen op het Christen Democratisch Apel en de rol van prima ballerina's Buma en Van Toorenburg spreken Peter Kee en Flip Schüler over de huidige Haagse realiteit en mogelijke oplossingen voor de veroorzaakte bijna crash.

#58 Dion Graus, niet zomaar een Kamerlid

vrijdag 18 januari 2019, 14:35 uur

Download

Den Haag ontwaakte uit een winterslaap deze week. Een van de paradijsvogels van het Binnenhof kwam direct vol in de spotlights te staan: Dion Graus. Het PVV-Kamerlid wordt door zijn ex-vrouw beschuldigd van geestelijke en lichamelijke mishandeling. Onze politieke redactie schetst een profiel van de opvallende volksvertegenwoordiger. Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman neemt het in een gesprek op voor zijn maatje Graus.

#57 Waarom moest Ahmad Mola Nissi dood van Iran?

vrijdag 11 januari 2019, 13:57 uur

Download

Het is drie voor vijf op woensdagmiddag 8 november 2017. In Den Haag wordt een man vermoord, vlak voor zijn eigen huis. Inmiddels is duidelijk dat Iran achter de aanslag zit en het slachtoffer de dissident Ahmad Mola Nissi is. Onze politieke redactie vertelt je wie hij is en VVD-Kamerlid Sven Koopmans legt uit waarom hij vindt dat Nederland zeer kordaat optreedt.

#56 Eigen Schuld? Dikke Bult!

zaterdag 5 januari 2019, 14:20 uur

Download

En toen zeiden de computers: Nee. Een verhaal over hoe een maatregel voor mensen met schulden er niet kwam door ICT problemen bij de overheid. Napraat met CDA-Kamerlid René Peters.

#55 De 50 tinten groen van Rutte

vrijdag 21 december 2018, 14:35 uur

Download

Het concept-klimaatakkoord ligt bijna op tafel. Maar, terwijl milieuclubs en de vakbond hun handen ervan aftrekken en het rommelt in de coalitie, houdt EEN man de klimaatplannen nog hardnekkig vast: Premier Mark Rutte noemt de opwarming van de aarde zelfs een bedreiging van de mensheid. Is Rutte opeens een groene bekeerling of had hij altijd al een groen hart? Dat en meer hoor je van politiek redacteuren Joost Bekendam en Peter Kee en in een gesprek met klimaatonderhandelaar en oud-PvdA-leider Diederik Samsom.

#54 De kunst van het sorry zeggen

vrijdag 14 december 2018, 14:42 uur

Download

Sorry, het spijt me, vergeef me, excusez moi, entschuldigung, scusi. Het kan dus wel; sorry zeggen. Maar excuses op een politiek podium maken, dat blijkt vaak lastig. Het is of te veel of te weinig. Daarom: Een cursus sorry zeggen van onze politieke redactie. Excuus-onderzoeker Marieke Zoodsma en politiek-redacteur Peter Kee leggen uit wanneer excuses werken voor staten en politici. Ook halen ze voorbeelden aan van succesvolle en minder succesvolle pogingen tot sorry zeggen.

#53 Den Haag en de Gele Hesjes

vrijdag 7 december 2018, 13:44 uur

Download

In Frankrijk spoken ze over straat en zijn ze super zichtbaar: De Gele Hesjes. Hier in Nederland zijn er ook fluoriserende vestjes te zien. Maar zijn het vooral de twitterati en journalisten die zeeën van geel in de straten willen zien. Lodewijk Asscher loopt in ieder geval niet met de hesjes mee.

#52 Proefballonnenparade

vrijdag 30 november 2018, 17:22 uur

Download

De VVD vierde deze week hun congres al noemen ze dat tegenwoordig een Festival. En om de sfeer te verhogen worden daar ballonnen bij van stal gehaald. Proefballonnen. Onze politieke redactie heeft een naald gevonden en leefde zich uit. Oud VVD-spindoctor Henri Kruithof legt uit dat niet iedere proefballon fout is, maar dat je ze niet om de dag kunt op laten gaan.

#51 Pensioenpaniek in de Hollandse polder

vrijdag 23 november 2018, 14:45 uur

Download

Door het klappen van het overleg tussen de staat, vakbonden en werkgevers, tikt één van de grootste tijdbommen uit de Haagse politiek voorlopig nog even door: de pensioenen. Want, om ervoor te zorgen dat er straks nog wat in de spaarpot zit voor de jongeren van nu, is een nieuwe pensioendeal nodig. Maar dat lijkt moeilijker dan ooit. Met weglopende vakbondsleden, kritische kiezers en een versplinterd politiek landschap is het sluiten van grote deals, minder makkelijk dan vroeger. De typisch Nederlandse overlegcultuur, 'de polder', dreigt door wegvallend draagvlak zelfs weg te zakken in een moeras van stilstand. Hoe dat zo gekomen is reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en Marco Hersevoort. Over de vraag aan wie dat ligt, praten we verder met voormalig CNV-topman Doekle Terpstra.

#49 Migratiepaniek over het pact van Marrakesh

vrijdag 16 november 2018, 15:17 uur

Download

Krijgen we straks te maken met hordes migranten als Nederland akkoord gaat met het migratiepact van Marrakesh? Als het ligt aan Thierry Baudet (Fvd), Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50Plus) is het antwoord daarop 'ja'. Toch zijn de afspraken volgens het pact zelf helemaal niet bindend. Waarom er dan toch zoveel ophef is, reconstrueren politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde. Daarna praten we erover door met leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet. Volgens hem dreigt migratie door 'Marrakaesh' een mensenrecht te worden, waardoor er veel meer migranten naar Nederland zullen komen. Verschillende hoogleraren en deskundigen zijn het met die redenering alleen niet eens: Er staan namelijk geen nieuwe rechten in het stuk. Volgende maand wordt het pact aangenomen door VN-landen, komende week praat de Tweede Kamer over het onderwerp.

#49 'De nucleaire optie' voor het klimaat

vrijdag 9 november 2018, 16:20 uur

Download

Kernenergie is geen optie voor het Klimaatakkoord, dat zegt Diederik Samsom in gesprek met De Nieuws BV. “Er is niemand aan tafel die daarover wil praten. Als er wel iemand is die erover wil praten is dat niemand die een kerncentrale meeneemt.” “Je kunt wel iemand aan tafel zetten die af-en-toe zegt: Kernenergie, maar daar los je niet de problemen van nu mee op” zegt Samsom. Als een van de voorzitters van de Klimaattafels heeft hij een belangrijke rol in het sluiten van een klimaatakkoord. Volgens Samsom is kernenergie niet per se verkeerd, maar het is ook geen praktische oplossing voor de problemen van nu. In de Week van Kee een overzicht van de steeds terugkerende discussie over kernenergie, gemaakt door David van der Wilde, Peter Kee en John van Dellen.

#47 Kleurplaat Cora

vrijdag 2 november 2018, 17:03 uur

Download

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft een pittige politiek weekje achter de rug. Gisteravond moest zij de Tweede Kamer uitleggen waarom zij de Stint van de weg haalde na het dodelijk ongeluk in Oss. Hoewel de oppositie pittige vragen klaar had liggen, manoeuvreerde ze zich moeiteloos door het debat. Niet gek gezien haar verleden, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.

#46 Declareert Premier Rutte wél?

vrijdag 26 oktober 2018, 16:06 uur

Download

Volgens premier Rutte is hij al jaren geleden 'gestopt' met declareren. Alleen als het ministerie een hotel voor hem boekt betaalt hij dat niet zelf. Etentjes of kopjes koffie? Daarvoor trekt de premier graag zelf de knip. Dat zei hij zo'n drie jaar geleden in TV-programma Jinek. Toch blijkt dat niet helemaal te kloppen, blijkt uit onderzoek van De NieuwsBV. Sinds 2012 zijn alle bonnetjes en onkosten van topambtenaren en kabinetsleden openbaar. Daaruit blijkt dat de staat in totaal zo'n 300.000 euro aan kosten betaalt heeft voor premier. Het gaat dan om vliegtickets, hotels, een paar diners met collega-premiers. Maar ook zijn lidmaatschap van perscentrum Nieuwspoort bij de Tweede Kamer én opvallend: Een abonnement op de Telegraaf. Declareren mag gewoon voor ministers. Daarnaast krijgen ze ook een maandelijkse toelage voor onkosten die ze niet hoeven te verantwoorden. Die varieert van 500 tot zo'n 1000 euro in de maand. Sommige ministers declareren drankjes, boeken en zelfs één auto bij een Limousine-service . Het ministerie van Algemene Zaken laat weten: 'Deze betalingen zijn onderdeel van de bestuurskosten die worden gepubliceerd. Van persoonlijke declaraties buiten deze standaard vergoedingen is geen sprake. Daarop doelde de minister-president in gesprek met Eva Jinek.' Dat en meer is te horen in deze aflevering van de Week van Kee, gemaakt door Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.

#45 De macht robotiseert

vrijdag 19 oktober 2018, 14:33 uur

Download

Nu D66-leider Pechtold is vertrokken, staat opvolger Jetten opeens vol in de schijnwerpers. Wel wennen voor de jonge leider, want met zoveel camera's viel meteen op dat hij keer op keer zijn ingestudeerde antwoorden herhaalt. Een robot noemen commentatoren hem nu. Maar robotisering is heus niet alleen een probleem voor Jetten, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. We praten erover door met Bob de Ruiter, onder meer oud-speechwriter van Hans van Mierlo en Wim Kok en oprichter van Het Betere Verhaal.

#44 De grenzeloze ambitie van Frans Timmermans

vrijdag 12 oktober 2018, 16:52 uur

Download

Frans Timmermans wil Europa veroveren bij de komende Europese verkiezingen. Als aanvoerder van de socialistische partijen hoopt hij kans te maken op de machtigste post in Brussel: Het voorzitterschap van de Europese Commissie. Die wil naar de macht komt niet uit het niets vallen, want zijn geloof in Europa en zijn grensoverschrijdende ambitie gaan al jaren hand in hand, reconstrueren Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. Met Heerlenaar en partijvoorzitter van de SP Ron Meyer praten na over de kansen van Timmermans en of de SP niet vreest om overschaduwd te worden.

#43 Dividendbelasting: Valt het D-woord nu voorgoed?

vrijdag 5 oktober 2018, 16:13 uur

Download

Politiek Den Haag schrok vanochtend wakker: Unilever besluit om toch níet naar Nederland te komen. Pijnlijk voor kabinet Rutte III en misschien het einde van het D-woord, de afschaffing van de dividendbelasting. Want de komst van Unilever naar Nederland was een van de belangrijkste redenen, blijkt uit een reconstructie van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. We praten erover door met oud-Kamerlid voor de VVD Arend-Jan Boekestijn en SP-partijleider Lilian Marijnissen.

#42 Het Klimaatakkoord en het groenste kabinet ooit

vrijdag 28 september 2018, 14:19 uur

Download

We hebben er even op moeten wachten, maar de cijfers zijn bekend. De doorrekeningen van het Klimaatakkoord zijn bekend. Het is nu aan het kabinet om keuzes te maken. Hoe maakt Rutte III de eigen titel "groenste kabinet ooit" waar? Een reconstructie van politiek redacteurs Peter Kee en David van der Wilde. In de napraat vertelt rekenmeester Pieter Boot van het Planbureau voor de Leefomgeving over wat we nog mogen verwachten van het Klimaatakoord.

#41 Het afscheid van een politiek monument: Jan Nagel

vrijdag 14 september 2018, 13:42 uur

Download

Meer dan een halve eeuw loopt Jan Nagel al over het politieke toneel. Als PvdA-lid, senator, Leefbaar Nederland-man, PRDV brein en 50PLus oprichter weet Nagel steeds een juiste snaar te raken bij stemmer. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde vliegen door zijn CV en spindoctor Kai van der Linden steekt de loftrompet over de man die deze wek zijn afscheid aankondigde.

#40: De Week van Kee - Het einde van de Haagse omerta

vrijdag 7 september 2018, 13:57 uur

Download

Het privéleven van onze politici was tientallen jaren taboe voor het Haagse journaille. Affaires, escapades en schuinsmarcheerderij zijn het Binnenhof natuurlijk niet vreemd, maar journalisten hielden kennis daarvan meestal voor zich. Tot deze week dan. Want, met de aandacht voor een verbroken relatie van D66-leider Alexander Pechtold, is de aloude Haagse omerta doorbroken. In de week van Kee een reconstructie over Haagse affaires van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen. We praten erover door met oud-voorlichter van de VVD Henri Kruithof. Die ziet de politisering van het privéleven met lede ogen aan.

#39 Kan Klaas Dijkhoff de VVD-problemen stoppen?

vrijdag 31 augustus 2018, 17:14 uur

Download

Nog voor het nieuwe politieke seizoen goed en wel van start is gegaan, kampt Den Haag met een integriteitsaffaire. Prominent VVD-Kamerlid Han ten Broeke treedt af, na een publicatie van HP/ De Tijd over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ten Broeke ontkent en zegt dat er sprake was van een ongelijkwaardige relatie. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kwam gisteren met een stevige verklaring. Relaties tussen Kamerleden en medewerkers kunnen niet. Wat Dijkhoff betreft is het afgelopen met integriteitsaffaires binnen zijn partij. Makkelijk is dat niet, blijkt uit een reconstructie van David van der Wilde, Peter Kee en John van Dellen. Voorzitter van de VVD-jongerenvereniging JOVD, Splinter Chabot gaat in op de vraag wat deze affaire voor de VVD betekent.

#38: De Week van Kee - De maatschappelijke dienstplicht

vrijdag 24 augustus 2018, 14:38 uur

Download

Het is vaderlandslievend, het moet mensen verbinden en het wordt al een eeuw niet uitgevoerd. Tot volgende week dan, want dan gaat hij in: De maatschappelijke diensttijd. Keer op keer staan praktische bezwaren de invoering van de plannen in de weg. En nu het plan toch is ingevoerd, zijn het flinke hobbels voor staatssecretaris Blokhuis (CU) op zijn weg naar politiek succes. De diensttijd mag geen bestaand werk verdringen, het mag niet overlappen met (maatschappelijke) stages en het mag niet een zwaar beroep doen op de drukke levens van de gezochte rekruten. In de Week van Kee een korte reconstructie van de geboorde van het patriottische plan. We praten erover na met de vice-fractievoorzitter van Groenlinks, Kathalijne Buitenweg. De reconstructie is van Peter Kee, Joost Bekendam en John van Dellen.

#37 Pret in het kabinet, van stormbaan tot zeilboot

vrijdag 17 augustus 2018, 13:51 uur

Download

Het kabinet is terug van vakantie, de eerste oppositieleiders laten weer van zich horen en de eerste nieuwtjes zijn al gelekt: Ja, het tweede politieke jaar van kabinet Rutte III begint bijna. Maar niet, voordat ministers en hun familie dit weekend samen tijd doorbrengen op een voor ons onbekende locatie. Die uitjes zijn inmiddels een traditie en geen onbelangrijke, reconstrueert onze politieke redactie. Als premier Rutte één ding heeft geleerd na al die jaren als premier, dan is het dat de ministersploeg echt een team moet zijn. Dat zei hij aan de start van Rutte III tegen EenVandaag. Regeren is dus ook een beetje teambuilden, aldus Rutte. Een les die vóór hem ook premier Balkenende leerde. Dus zijn er uitjes, al sinds Lubbers. Max van Weezel, Parlementair journalist en co-auteur van het boek ‘Vrienden tegen wil en dank’ over kabinet Rutte II, praat na.

#37 Commando-ondernemer Wybren Van Haga

vrijdag 10 augustus 2018, 16:14 uur

Download

Weer komt VVD-Tweede Kamerlid Sybren van Haga in het nieuws met zijn Amsterdamse panden. De parlementariër bezit bijna 100 huizen in Amsterdam en Haarlem. Sommige huizen zouden niet aan gemeentelijke regels voldoen, een aantal huurder klagen en Van Haga heeft volgens Het Parool niet alle huizen ook op afstand gezet. Dat had hij eerder wel beloofd. Vóór zijn intrede in de Tweede Kamer eind 2017, was Van Haga acht jaar lang raadslid in Haarlem. Ook daar viel hij op, reconstrueert onze politieke redactie. We praten erover na met Annalaura Molducci, die Van Haga jarenlang volgde als verslaggever van het Haarlems Dagblad.

#36 De Gids voor Politieke Restyling

vrijdag 3 augustus 2018, 14:42 uur

Download

De nieuwe burgemeester van Amsterdam staat morgen op de stadsboot tijdens de Canal Pride. Halsema staat deze dagen vol in de schijnwerpers. Of het de 'Tsarina van Stalingrad aan de Amstel' ook meer populariteit oplevert bij haar tegenstanders is de vraag. Daarom zoeken politiek redacteurs Peter Kee en David van der Wilde uit wat eigenlijk het handboek voor een geslaagde restyling is. Daar wordt over doorgepraat met oud-mannetjesmaker Simon den Haak.

#35 De aanval op Europa

vrijdag 27 juli 2018, 14:04 uur

Download

Trumpfluistereaar Bannon wil de populistische aanval op Brussel leiden. De grote vraag is of hij de eurosceptici kan verenigen tot een eensgezind front. Politiek redacteuren Joost Bekendam en David van der Wilde doken daarvoor in de Europese geschiedenisboeken. Ondertussen maakt de jonge Felix Klos (26) zich zorgen, de voormalig speechschrijver van Pechtold wil het pro-Europese geluid worden in de komende verkiezen en lijsttrekker worden van D66 Europa.

#34 Stef 'de houwdegen' Blok

vrijdag 20 juli 2018, 13:23 uur

Download

Stef Blok is een saaineus. Met die belofte werd hij teruggehaald naar het Binnenhof. Hij zou rust en stilte brengen rond het ministerie van Buitenlandse Zaken. Missie mislukt, Buitenlandse Zaken staat weer vol in de aandacht na zijn opmerkelijke uitspraken. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde weten dat Blok lang zo saai niet is als hij lijkt. De VVD-er is een liberale houwdegen.

#33 De Week van Kee: Het plan dat niet genoemd mag worden

vrijdag 13 juli 2018, 21:56 uur

Download

Kilometerheffing, rekening-rijden, 'road pricing', verbruikersbelasting of 'congesgestietaks'. De kilometertol heeft door de jaren heen veel namen gehad. Een ding is steeds hetzelfde: Het plan sneuvelde uiteindelijk altijd. Nu ligt het plan met het klimaatakkoord opnieuw op tafel. Maar voor hoe lang, hoor je in de week van Kee.

#32 Alles voor de populariteit

vrijdag 6 juli 2018, 16:17 uur

Download

Van meedoen aan de slimste mens tot springen op een skateboard. Politici gaan behoorlijk ver om de kiezersgunst te winnen. Deze week nog stond minister Cora van Niewenhuizen opeens op het voordek van een schip als Rose uit de Titanic met TV-verslaggever Jaïr Ferwerda als Jack. En dat is nog maar een teken aan de wand, volgens onze politieke redactie. Het is in principe van alle tijden: Machthebbers die in het gevlei willen komen bij de kiezer. Oud-premier Joop den Uyl (PvdA) ging langs bij een TV-show van André van Duin en zijn opvolger Dries van Agt liet zich interviewen tijdens het wielrennen. Allemaal om een kant te laten zien die de kiezer anders niet zou zien. De laatste jaren drijft de jacht op de gunst van de kiezer politici alleen steeds verder. Wanhopig proberen ze in een moordende concurrentiestrijd om de aandacht boven de rest uit te stijgen. Spelletjesshows, raps en vlogs: Politici hopen ermee af te dalen uit de ivoren toren, maar dat loopt meer dan eens verkeerd af. We praten erover met Kees Boonman, politiek journalist, vlogger én politiek commentator voor onder meer Omroep Max.

#32 De Week van Kee: De weg voorwaarts van Wilders

vrijdag 29 juni 2018, 14:43 uur

Download

Geert Wilders zit deze zomer precies 20 jaar in de Tweede Kamer. Als geen ander slaagde hij er in die jaren in om het politieke debat te domineren. Maar is dat succes een zegen of zou het straks nog wel eens zijn eigen ondergang kunnen worden? De Week van Kee zet het op een rijtje.

#30 De Week van Kee - Klimaatakkoorden

vrijdag 15 juni 2018, 16:46 uur

Download

Heel Den Haag kijkt deze dagen naar de dichte deuren van de achterkamertjes. Daarachter zitten knappe koppen te vergaderen over het klimaatakkoord. Een alomvattend plan dat miljarden gaat kosten. Onze politieke redactie probeerde door het sleutelgat te spieken....

#29 De week van Kee: Hans Alders

vrijdag 1 juni 2018, 15:41 uur

Download

Wie moet toch Hans Alders opvolgen? Henk Bleker denkt mee.

#28 De week van Kee: Klaas Dijkhoff

vrijdag 25 mei 2018, 15:26 uur

Download

De VVD heeft vandaag zijn partijcongres in Papendal. Maar in tegenstelling tot normaal, zal die dit keer niet alleen in het teken staan van Rutte en zijn kabinet. Op de liberale hoogmis van vanavond maakt de kroonprins van de partij zijn opwachting om de partij en zichzelf opnieuw in de verf te zetten.

#27 De week van Kee: de Ziekte van Buiten

vrijdag 18 mei 2018, 14:22 uur

Download

Als iemand het aura van ministerschap om zich heen heeft hangen is het Ferdinand Grapperhaus. En toch heeft de politieke buitenstaander het lastig in Den Haag. Een reconstructie van Peter Kee, Hans van Waas en David van der Wilde

#26 KLM, Schiphol en Nederland. Heilige drie-eenheid?

vrijdag 11 mei 2018, 15:45 uur

Download

Politiek redacteur Peter Kee vraagt zich af of er nog wel een toekomst is voor Schiphol zonder KLM. Hoe moeten we toch omgaan met die stakende Fransen.

#25 De vrienden van Mark Rutte

vrijdag 4 mei 2018, 16:15 uur

Download

Wie zijn in Europa toch de vrienden van onze eigen Mark...

#24 De Week van Kee: 100 jaar SGP

vrijdag 20 april 2018, 16:07 uur

Download

Peter Kee bespreekt het 100 jarig bestaan van de SGP met voorlichter en partij-mastodont Menno de Bruyne

#23 Kalifaatkinderen, wel of niet terug halen?

vrijdag 13 april 2018, 15:25 uur

Download

Risico op radicalisering: Haal je kinderen uit het kalifaat terug of niet?

#22 GeenStijl een geschiedenisles

vrijdag 6 april 2018, 15:03 uur

Download

GeenStijl gooide deze week weer eens ouderwets een hunebed in de Hofvijver. De beruchte bloggers willen opnieuw een referendum, dit keer over de donorwet. De Binnenhofbewoners kijken met klamme handjes naar de oplopende handtekeningenteller; bij 300.000 parafen is het raak en mogen we opnieuw naar de stembus. Onze politieke redactie kijkt vooral naar de burelen achter de actie en geven een korte geschiedenisles. Adjunct-Hoofdredacteur Bart Nijman reageert, geeft een tussenstand en wil het gezicht van deze campagne worden.

#21 Een profiel van een bankiersbaas

vrijdag 30 maart 2018, 14:40 uur

Download

Graaier, gehaaide bestuurder of toch gewoon een heel degelijk man: wie is Jeroen van de Veer echt? Woensdag legde ING Commissaris Jeroen van der Veer nog een keer uit waarom hij ING Baas Ralf Hamers loonsverhoging gaf. De kwade Kamerleden kregen hem niet warm of koud. Reden genoeg voor Peter Kee en David van der Wilde om eens uit te zoeken wie deze man eigenlijk is.

#20 De methode DENK

vrijdag 23 maart 2018, 15:30 uur

Download

DENK is een van de grote winnaars van de Gemeenteraadsverkiezingen. David van der Wilde en Peter Kee zochten uit hoe de politieke beweging van twee Kamerleden in een verwarmingshok uitgroeide tot een serieuze partij. DENK-Kamerlid Azarkan blikt terug op de winst van deze week.

#19 Subsidies voor het Referendum

vrijdag 16 maart 2018, 14:45 uur

Download

Websites, apps, een VR-bril, flyers. Het is allemaal gemaakt om ons te laten nadenken over de sleepwet. Het referendum deelde anderhalf miljoen aan campagnegelden uit, maar waarom zien we daar zo weinig van? Peter Kee duikt in de subsidiewereld. GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg praat erover na.

#18 Boos op de bankiers

vrijdag 9 maart 2018, 15:05 uur

Download

Gefronste wenkbrauwen, rood aanlopende hoofden en stampvoetende politici kleurden het Binnenhof donderdag. Ze waren kwaad over de salarisverhoging van een Bankdirecteur. Waar die woede vandaan komt? Peter Kee en politiek redacteur David van der Wilde zochten het uit.

#17 D66 en macht: een ongemakkelijk huwelijk

vrijdag 2 maart 2018, 15:35 uur

Download

D66 komt morgen bijeen in Rotterdam. Het gaat goed met de partij. Ze zitten eindelijk weer in het kabinet, en PvdA-peilingen hebben we nog niet gezien. Toch ziet politiek commentator Peter Kee wel degelijk een gevaar. Regeringsdeelname en D66 is een moeilijke combinatie. Na de vorige keer op het pluche, in 2006, was de partij op sterven na dood. En ook nu ziet hij deukjes in het eerder sterke verhaal van de democraten.

#16 Het Handboek Populisme

donderdag 8 februari 2018, 14:56 uur

Download

Baudet is de man van het moment en dat is knap. Voor een partij met slechts twee zetels weet het Forum Voor Democratie de aandacht bijzonder goed te vangen. In de peilingen is Het Forum al maanden met een opmars bezig. Zijn geheim? De strategie komt rechtstreeks uit het handboek populisme, zo reconstrueren Peter Kee en David van der Wilde.

#15 Wiebes' Wederopstanding

vrijdag 2 februari 2018, 15:45 uur

Download

Boze boeren op het binnenhof eisten een einde aan de gaswinning. En die lijkt ter nog te komen ook. Grote ster in het Groningse gas dossier is Minister Wiebes. Opvallend want een jaar geleden leek zijn carrière zo goed als afgelopen.

#14 Liegende boeren en frauderende vissers

vrijdag 26 januari 2018, 16:58 uur

Download

Goh, daar zal je hem hebben. Peter Kee die de boeren eens in een zwart daglicht zet. En te gast is Annie Schreier-Pierik, CDA-europarlementariër en getrouwd met een varkensboer.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1