appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De week van Kee

Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde nemen je mee naar de achterkamertjes, stellen je voor aan de belangrijkste spelers en geven je een exclusief inkijkje in de politieke paleisintriges. Reconstructies van het belangrijkste nieuws op Het Binnenhof.

Podcast afleveringen

#33 De Week van Kee: Het plan dat niet genoemd mag worden

Download

Kilometerheffing, rekening-rijden, 'road pricing', verbruikersbelasting of 'congesgestietaks'. De kilometertol heeft door de jaren heen veel namen gehad. Een ding is steeds hetzelfde: Het plan sneuvelde uiteindelijk altijd. Nu ligt het plan met het klimaatakkoord opnieuw op tafel. Maar voor hoe lang, hoor je in de week van Kee.

#32 De Week van Kee: De weg voorwaarts van Wilders

Download

Geert Wilders zit deze zomer precies 20 jaar in de Tweede Kamer. Als geen ander slaagde hij er in die jaren in om het politieke debat te domineren. Maar is dat succes een zegen of zou het straks nog wel eens zijn eigen ondergang kunnen worden? De Week van Kee zet het op een rijtje.

#30 De Week van Kee - Klimaatakkoorden

Download

Heel Den Haag kijkt deze dagen naar de dichte deuren van de achterkamertjes. Daarachter zitten knappe koppen te vergaderen over het klimaatakkoord. Een alomvattend plan dat miljarden gaat kosten. Onze politieke redactie probeerde door het sleutelgat te spieken....

#29 De week van Kee: Hans Alders

Download

Wie moet toch Hans Alders opvolgen? Henk Bleker denkt mee.

#28 De week van Kee: Klaas Dijkhoff

Download

De VVD heeft vandaag zijn partijcongres in Papendal. Maar in tegenstelling tot normaal, zal die dit keer niet alleen in het teken staan van Rutte en zijn kabinet. Op de liberale hoogmis van vanavond maakt de kroonprins van de partij zijn opwachting om de partij en zichzelf opnieuw in de verf te zetten.

#27 De week van Kee: de Ziekte van Buiten

Download

Als iemand het aura van ministerschap om zich heen heeft hangen is het Ferdinand Grapperhaus. En toch heeft de politieke buitenstaander het lastig in Den Haag. Een reconstructie van Peter Kee, Hans van Waas en David van der Wilde

#26 KLM, Schiphol en Nederland. Heilige drie-eenheid?

Download

Politiek redacteur Peter Kee vraagt zich af of er nog wel een toekomst is voor Schiphol zonder KLM. Hoe moeten we toch omgaan met die stakende Fransen.

#25 De vrienden van Mark Rutte

Download

Wie zijn in Europa toch de vrienden van onze eigen Mark...

#24 De Week van Kee: 100 jaar SGP

Download

Peter Kee bespreekt het 100 jarig bestaan van de SGP met voorlichter en partij-mastodont Menno de Bruyne

#23 Kalifaatkinderen, wel of niet terug halen?

Download

Risico op radicalisering: Haal je kinderen uit het kalifaat terug of niet?

#22 GeenStijl een geschiedenisles

Download

GeenStijl gooide deze week weer eens ouderwets een hunebed in de Hofvijver. De beruchte bloggers willen opnieuw een referendum, dit keer over de donorwet. De Binnenhofbewoners kijken met klamme handjes naar de oplopende handtekeningenteller; bij 300.000 parafen is het raak en mogen we opnieuw naar de stembus. Onze politieke redactie kijkt vooral naar de burelen achter de actie en geven een korte geschiedenisles. Adjunct-Hoofdredacteur Bart Nijman reageert, geeft een tussenstand en wil het gezicht van deze campagne worden.

#21 Een profiel van een bankiersbaas

Download

Graaier, gehaaide bestuurder of toch gewoon een heel degelijk man: wie is Jeroen van de Veer echt? Woensdag legde ING Commissaris Jeroen van der Veer nog een keer uit waarom hij ING Baas Ralf Hamers loonsverhoging gaf. De kwade Kamerleden kregen hem niet warm of koud. Reden genoeg voor Peter Kee en David van der Wilde om eens uit te zoeken wie deze man eigenlijk is.

#20 De methode DENK

Download

DENK is een van de grote winnaars van de Gemeenteraadsverkiezingen. David van der Wilde en Peter Kee zochten uit hoe de politieke beweging van twee Kamerleden in een verwarmingshok uitgroeide tot een serieuze partij. DENK-Kamerlid Azarkan blikt terug op de winst van deze week.

#19 Subsidies voor het Referendum

Download

Websites, apps, een VR-bril, flyers. Het is allemaal gemaakt om ons te laten nadenken over de sleepwet. Het referendum deelde anderhalf miljoen aan campagnegelden uit, maar waarom zien we daar zo weinig van? Peter Kee duikt in de subsidiewereld. GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg praat erover na.

#18 Boos op de bankiers

Download

Gefronste wenkbrauwen, rood aanlopende hoofden en stampvoetende politici kleurden het Binnenhof donderdag. Ze waren kwaad over de salarisverhoging van een Bankdirecteur. Waar die woede vandaan komt? Peter Kee en politiek redacteur David van der Wilde zochten het uit.

#17 D66 en macht: een ongemakkelijk huwelijk

Download

D66 komt morgen bijeen in Rotterdam. Het gaat goed met de partij. Ze zitten eindelijk weer in het kabinet, en PvdA-peilingen hebben we nog niet gezien. Toch ziet politiek commentator Peter Kee wel degelijk een gevaar. Regeringsdeelname en D66 is een moeilijke combinatie. Na de vorige keer op het pluche, in 2006, was de partij op sterven na dood. En ook nu ziet hij deukjes in het eerder sterke verhaal van de democraten.

#16 Het Handboek Populisme

Download

Baudet is de man van het moment en dat is knap. Voor een partij met slechts twee zetels weet het Forum Voor Democratie de aandacht bijzonder goed te vangen. In de peilingen is Het Forum al maanden met een opmars bezig. Zijn geheim? De strategie komt rechtstreeks uit het handboek populisme, zo reconstrueren Peter Kee en David van der Wilde.

#15 Wiebes' Wederopstanding

Download

Boze boeren op het binnenhof eisten een einde aan de gaswinning. En die lijkt ter nog te komen ook. Grote ster in het Groningse gas dossier is Minister Wiebes. Opvallend want een jaar geleden leek zijn carrière zo goed als afgelopen.

#14 Liegende boeren en frauderende vissers

Download

Goh, daar zal je hem hebben. Peter Kee die de boeren eens in een zwart daglicht zet. En te gast is Annie Schreier-Pierik, CDA-europarlementariër en getrouwd met een varkensboer.

#13 De genesis van het Forum voor Democratie (archief)

Download

Aflevering uit september 2017. Zelf vindt hij zich de belangrijkste intellectueel van Nederland. In ieder geval is Thierry Baudet een van de meest interessante politici in ons parlement. Zijn Forum Voor Democratie knalt omhoog in de peilingen. Tegelijkertijd gaat de storm aan kritiek niet liggen. Peter Kee en David van der Wilde zijn benieuwd naar het fenomeen Baudet en waar de wortels van deze partij liggen.

#12 De val van Camiel Eurlings

Download

Camiel Eurlings is teruggetreden als IOC-lid. In een verklaring zegt hij dat 'de discussie over zijn al dan niet aanblijven afleidt van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters.' Daarmee is Camiel Eurlings ook zijn laatste publieke functie kwijt. Hoe heeft het zover kunnen komen? Camiel Eurlings was het wonderkind van de politiek. De man leek in de wieg gelegd om premier te worden, maar gaat de geschiedenisboeken in als vrouwenmepper. Waar ging het mis? Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde doken in het politieke verleden van Camiel Eurlings en maakten het volgende verhaal.

#11 De Tweede Kamer wordt verbouwd

Download

De Tweede Kamer wordt verbouwd. En Peter Kee en David van der Wilde kwamen erachter dat een meerderheid in de Tweede Kamer ook de plenaire zaal onder handen zou willen nemen. Waarom zijn er zo weinig interruptiemicrofoons? En waarom zit het kabinet zo hoog?

#10 Hoe de SP-adel de touwtjes in handen nam

Download

De Socialistische Partij heeft een nieuwe voorvrouw: Lilian Marijnissen. Ze volgt Emile Roemer op. Samen met voorzitter Ron Meyer trekt zij aan de touwtjes. Daarmee is een nieuwe generatie leiders aan de macht bij de SP. Politiek Redacteuren Peter Kee en David van der Wilde maakten een audioverhaal over de socialistische Game of Thrones. De Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart reageert daarop.

#9 Geschiedenis van een belastingparadijs

Download

Nederland is het stoutste jongetje van de klas als het op belastingontwijking aankomt. Voor miljarden wordt belasting ontweken via Hollandse brievenbussen. We beloven steeds beterschap, maar achter de schermen stribbelen we tegen. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde geven een lesje belastinggeschiedenis. Met Paul Tang.

#8: De Week van Kee - Ruzie in Rutte III

Download

De regeringspartijen van Rutte III liggen met elkaar overhoop vanwege het onverwachtse tekort van 60 miljoen euro bij de Publieke Omroep. Enkele weken geleden maakte minister Slob van Mediazaken bekend dat de NPO in 2019 tientallen miljoenen moet bezuinigen doordat de reclame-inkomsten teruglopen. Dit was echter in september al bekend op het ministerie van OCW.

#7: De Week van Kee - Een liefdestrio op links

Download

Eindelijk lijkt een linkse droom uit te komen, de samenwerking der socialisten staat in de kinderschoenen. Voorzichtig trekken Klaver, Roemer en Asscher samen op. De vraag blijf in hoeverre dit een serieuze relatie tussen de drie mannen is. Politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde beschrijven het baltsgedrag en voormalig PvdA-Kamerlid Jacques Monasch analyseert de kansen op een geslaagd huwelijk.

#6: De Week van Kee - De grote onbekende Wopke Hoekstra is een bokser

Download

Minister van Financiën Wopke Hoekstra is een sportman pur sang. Hij liep marathons, schaatste de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee beleefde gisteren zijn vuurdoop in de Tweede Kamer. Vanuit 'Vak K' ging hij met financiële woordvoerders in debat over het nationale huishoudboekje tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Het was voor het eerst dat een van de grote onbekenden van het nieuwe kabinet zo prominent in beeld kwam.

#5: De Week van Kee - Het liefdesverhaal van Buma en Pechtold

Download

De steile calvinistische Friese CDA-leider Sybrand Buma, die prat gaat op het Wilhelmus en dienstplicht lijkt de absolute tegenpool van de theatrale en vrijzinnige D66-voorman Alexander Pechtold. In de Tweede Kamer zijn ze bijna vijf jaar buren in de oppositiebankjes.

#4: De Week van Kee - Hugo de Jonge en dé schoenen

Download

Door de hele mediahype rond dé schoenen, zou men bijna vergeten dat ze door iemand worden gedragen. En niet zomaar iemand. Hugo de Jonge was ruim zeven jaar wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. Politiek commentator Peter Kee maakte een profiel van Hugo de Jonge en praatte na met Marja van Bijsterveldt.

#3: De Week van Kee - Grapperhaus, de minister waar je meer van wil weten

Download

Hij is één van de grote onbekenden in het kabinet Rutte III: Ferdinand Grapperhaus. Hij is de zoon van de staatssecretaris, een briljant ontslagrecht-deskundige en gerenommeerd advocaat. Wie hij precies is en wat voor man het CDA het Binnenhof op trekt zochten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde uit. Bekend wijnkenner Harold Hamersma is zijn boezemvriend en kleurt het profiel van Grapperhaus verder in.

#2: De Week van Kee - De 63 lekken van Rutte III

Download

Rutte is recordhouder. Niet alleen van het langst zittende kabinet en de traagste formatie ooit. De formatie van Rutte III gaat de geschiedenis in als de onderhandelingsperiode met de meeste lekken. Hoe dat kon zochten politiek redacteuren Peter Kee en David van der Wilde uit. Avinash Bhikhie, parlementair verslaggever van Nu.nl, reageert en heeft zijn twijfels bij de Haagse lek-gewoonten.

#1: De Week van Kee - Hans Spekman PVDA'er in hart en nieren

Download

Hans Spekman zwaait zaterdag af als PvdA-baas. De Nieuws BV blikt nog een keer terug op een sociaal-democraat in hart en nieren. De man die achtereenvolgens, raadslid, wethouder, Kamerlid en voorzitter was krijgt een audio-portret. Voormalig Kamerlid Lutz Jacobi blikt terug op de prestaties en tekortkomingen van haar partijvoorzitter.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1