Fragment

Verborgen kunstparel Broken Circle/ Spiral Hill in Drents landschap nu in audiodocumentaire

  1. Fragmentenchevron right
  2. Verborgen kunstparel Broken Circle/ Spiral Hill in Drents landschap nu in audiodocumentaire

Het kunstwerk Broken Circle/ Spiral Hill is een verborgen parel in het Drentse landschap nabij Emmen. Het is een land art kunstwerk dat door de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson in 1971 werd gerealiseerd in een zandmijn. Het is het enige werk van Smithson buiten Europa. Zijn andere werk is allemaal in de Verenigde Staten te vinden. 

Het centrum van het werk is een zwerfkei, die als een ongenode gast opdook tijdens de graafwerkzaamheden bij de realisatie van het kunstwerk. 

Over deze kei gaat de audiodocumentaire 'The Unwanted Bolder'. Gistarist Lee Ranaldo van de Amerikaanse noiserockband Sonic Youth het verhaal vertelt. Niet toevallig want Ranaldo is een kenner en fan van het werk van Smithson.  

Documentairemaker Geert van de Wetering en Anne Reenders, programmaleider Land Art Contemporary en  kunsthistoricus met specialisatie in Land Art en kunst in de openbare ruimte, vertellen over deze bijzondere plek, het kunstwerk Broken Circle/ Spiral Hill, de kunstenaar Smithson en de audiodocumentaire.