Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: Nederlanders zijn het meest reislustige volkje

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: Nederlanders zijn het meest reislustige volkje

Je gaat in de zomer op vakantie en moet raar gaan, of je komt ze tegen: andere Nederlanders. Je moet goed je best doen om geen landgenoten tegen te komen op vakantie. Het lijkt alsof we heel reislustig zijn, maar in hoeverre zijn we dat echt? In Feit of fictie? in Radio EenVandaag zoeken we dat uit.

Sidekick Hannelore Zwitserlood vroeg het zich vanochtend stellig af in het ochtendprogramma van Radio 538. Waarom zouden Nederlanders immers klagen over toerisme als we er zelf en massaal aan bijdragen? Tijd om te checken hoe reislustigs Nederlanders echt zijn.

'Niet op één'

"Bijna overal heb je het gevoel dat je Nederlanders tegenkomt, maar het gevoel is geen feit. We zijn absoluut een van de meeste reislustige volken ter wereld, maar we staan niet op één", stelt Martijn Smeenge, toerisme-docent en onderzoeker van de Breda University.

Hij wijst de Finnen aan als meest reislustige volk. Iets dat ook overeenkomt met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Scandinaviërs reizen vaker

Want, hoewel ook daar wordt geconstateerd dat Nederlanders weliswaar 'bovengemiddeld' vaak reizen, blijkt ook dat Hollandse toeristen het in Europees verband moeten afleggen tegen de Scandinavische landen.

Daar gaat 90 procent van de bevolking wel eens op vakantie. CBS-econoom Marjolijn Jaarsma: "Nederlands gaan ongeveer 41 miljoen keer op vakantie. Dat komt neer op 2,5 vakantie per Nederlander. Als we Nederland langs de Europese meetlat leggen, zien we dat zo'n 85 procent van de Nederlanders wel eens op vakantie gaat."

Nederlanders vaak dichtbij

Een verklaring voor de reislust van de Scandinaviers, en in iets mindere mate van de Nederlanders, schuilt volgens beide deskundigen in de hoogte van het gemiddelde besteedbare inkomen, in combinatie met de besteedbare vrije tijd. "Voor mensen met relatief hoge inkomens is het relatief goedkoop om naar het buitenland te gaan", zegt Smeenge.

Voor Nederlanders geldt dat die het vaakst opduiken in landen die redelijk dichtbij liggen. Jaarsma: "Als we kijken naar lange vakanties in het buitenland, zien we dat Frankrijk bovenaan staat, gevolgd door Duitsland. Daarna volgen Italië en Oostenrijk, nek-aan-nek. Daarbij zien we dat Turkije minder populair wordt en dat Spanje juist weer wat meer in opmars is."

Vakantiegeld

Voor de ondernemers in die buitenlanden zijn de Nederlandse toeristen, ondanks hun zuinige reputatie, volgens het CBS goud geld waard. Met name in Spanje en Frankrijk laten Nederlanders het geld er flink rollen.

Jaarsma legt uit: "Aan vakanties in Spanje wordt zo'n 1,7 miljard euro uitgegeven en in Frankrijk 1,2 miljard euro. Dat is best een behoorlijk bedrag als je dat afzet tegen de 21 miljard die we in totaal spenderen aan vakanties."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie