appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

'Veel gezinnen zijn een kapotte wasmachine verwijderd van financiële problemen'

ANP
dinsdag 3 september 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Een opmerkelijke uitspraak van Wopke Hoekstra (CDA), minister van Financiën, gisteren in zijn H.J. Schoo-lezing. "Veel Nederlandse gezinnen zijn één kapotte wasmachine verwijderd van financiële problemen", zei hij. Maar, klopt dat eigenlijk wel? Lammert de Bruin zoekt het in Feit of Fictie uit. 

Feit of Fictie: Kloppen uitspraken over financiële problemen van Wopke Hoekstra?

Volgens Hoekstra heeft de middenklasse het zwaar. Maar wie of wat is die middenklasse precies? Hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, kan dat eigenlijk niet precies vaststellen. "Wij hebben geen definitie van 'middenklasse'. Maar Nederland is een egalitair land: verschillen in inkomens zijn heel klein. Ik denk dat misschien wel 80 procent van de inkomens zich tot de middenklasse kan rekenen."

Problemen in elke klasse

Het Nibud, dat adviseert over budgetten en financiën, ziet in allerlei klassen financiële problemen. "Wij zien zeker dat er mensen in de middenklasse zijn die problemen krijgen door zoiets als een kapotte wasmachine, maar we zien het ook bij hoge en lage inkomens", legt Gabriella Bettonville uit. "Het hangt er ook vanaf of ze een buffer hebben om dit soort tegenslagen op te vangen. Gelukkig hebben mensen nog heel veel spaargeld, ook in de middenklasse."

Met dat spaargeld zit het wel goed, ziet ook Van Mulligen van het CBS. "We hebben wel cijfers over het vermogen, bijvoorbeeld over wat men gemiddeld op de bank heeft staan. De mediaan van het banktegoed is 13.000 euro. Daar kun je toch een hele mooie wasmachine van kopen, lijkt mij."

740 euro

En inderdaad: een wasmachine hoeft tegenwoordig niet veel meer te kosten, weet Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. "De gemiddelde prijs van 170 geteste wasmachines was 740 euro."

Conclusie: minister Hoekstra overdrijft met zijn uitspraak behoorlijk. Een gemiddeld gezin kan een tegenvaller van een paar honderd euro prima opvangen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die komen volgens het Nibud in iedere inkomensgroep voor.

Feit of Fictie: Kloppen uitspraken over financiële problemen van Wopke Hoekstra?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1