Onderzoek
AVROTROS

Is de werking van de griepprik wel bewezen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de werking van de griepprik wel bewezen?

Elk jaar worden bijna 6 miljoen Nederlanders uitgenodigd om de griepprik te komen halen. Daarvan doen 3 miljoen mensen dat ook daadwerkelijk. "Maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat de griepprik werkt of helpt", zo zei arts-epidemioloog Dick Bijl in Dit is de Dag. Heeft hij gelijk? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Verschillende groepen

Huisarts en woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap Jacob Burgers, vertelt welke groepen worden uitgenodigd. "Het gaat om ouderen, de 60-plussers. Daarnaast zijn het mensen met hart- en vaatziekten, longaandoeningen en neurologische aandoeningen."

Het vaccin dat zij halen, beschermt alleen tegen de influenza-griep. "Niet tegen alle koortsende ziekten", zegt Burgers. "Dat wordt wel eens gedacht, dat je dan helemaal niet meer ziek kan worden tijdens het seizoen."

Minder ziekte, minder sterfte

Erik Frijlink, hoogleraar farmaceutische technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt dat de prik wel degelijk werkt. Daarnaast heeft het feit dat veel mensen worden ingeënt verschillende positieve bij-effecten. "Je krijgt verminderde opnames in het ziekenhuis, verminderde sterfte. Dat lijken me hele goede redenen. Je krijgt een verlaagde ziektelast."

En dat wetenschappelijk bewijs, dat er volgens Dick Bijl niet zou zijn, is er wel degelijk. "De Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde dit jaar een rapport gebaseerd op alle literatuur die bestaat over de toepassing van griepvaccins op kwetsbare groepen en ouderen. Zij laten duidelijk zien dat er een goede reden is om griepvaccins in brede zin toe te passen", vertelt Frijlink.

De prik is een 'educated guess'

Toch gebeurt het ook weleens dat de prik een jaar niet goed werkt. Frijlink vertelt hoe dat kan: "Vaccins worden gemaakt op basis van een voorspelling van het soort virus dat het komende jaar de epidemie gaat veroorzaken. Dat is altijd een soort 'educated guess', al wordt het goed wetenschappelijk onderbouwd. Maar soms zit je er gewoon naast."

Ondanks dat het dus soms een jaar minder is, werkt de grieppeik normaal gesproken wel degelijk. Het wetenschappelijk bewijs dat de griepprik werkt, dat bestaat gewoon.

Feit of Fictie: Is de werking van de griepprik bewezen?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie