appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Windmolens zijn slecht voor tomaten'

ANP
dinsdag 12 maart 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Onrust in de Zeeuwse glastuinbouw: er komen windmolens in de omgeving. De tuinbouwers zijn bang dat de schaduw van de wieken zorgt dat er te weinig zonlicht in de kassen komt, zeggen ze tegen Omroep Zeeland. Klopt dat ook? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Feit of Fictie: Zijn windmolens slecht voor tomaten?

"Wat tomaten nodig hebben is vooral veel licht", vertelt Eric Visser, plantenfysiologisch onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Op bewolkte dagen wordt al bijgelicht met extra kunstmatige belichting."

Halvering

Wat is dan het effect op de productie van te weinig licht? Feije de Zwart is onderzoeker Kasklimaat en Energie bij Wageningen Universiteit & Research. Hij rekende het uit: "Ik heb gekeken wat het verschil in productie is tussen een stukje kas wat altijd het directe en diffuse zonlicht krijgt en een stukje kas waar het directe licht wordt geblokkeerd door iets buiten de kas. Dan kom je daar op een halvering van de productie."

Toch is dat slechts hypothetisch: die halvering gaat om een stilstaand voorwerp dat de zon constant blokkeert. De zon draait, en de wieken van de windmolen natuurlijk ook. De Zwart rekent verder en komt tot een oppervlak van maximaal enkele honderden vierkante meters waar de zon tijdelijk geblokkeerd wordt.

Hectares

Dat heeft onder meer te maken met de enorme oppervlakten van de kassen in ons land. Die zijn vaak meerder hectares groot. Dus, concludeert De Zwart: "Gewassen groeien nou eenmaal van licht, en als je licht onderschept dan heb je dus minder productie. Maar dat is op het totaal zo ontzettend weinig, dat je het effect nooit zult kunnen terugvinden."

Licht is dus erg belangrijk voor tomaten, maar de blokkade van de windmolens doet weinig om dat tegen te houden."Als je tijdelijk op een plek misschien 5 of 10 procent minder licht hebt, dan kan het een héél klein effect hebben. Dan moeten misschien net de lichten aan", zegt ook onderzoeker Eric Visser. Kortom: de bewering van de telers uit Zeeland klopt, maar het effect waar ze op doelen blijkt verwaarloosbaar klein.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1