appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Heeft Nederland maar 5000 actieve Twitteraars?

ANP
donderdag 17 januari 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Hij leek zijn irritatie niet helemaal te kunnen verbergen. Toen John de Mol aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door werd bevraagd over de kritische reacties op zijn nieuwe SBS6-programma's, stelde hij: "Maar op Twitter zitten 5000 mensen. En we moeten ook leren dat 5000 mensen niet een miljoen of 800 duizend mensen is."

Feit of Fictie: Hoeveel twittergebruikers kent Nederland?

Slechts 5000 mensen op Twitter? Daar trok Lammert de Bruin, zelf fanatiek twitteraar, zijn wenkbrauwen bij op. Hij besloot het uit te zoeken in Feit of Fictie.

Verbazing

Danny Oosterveer is data-gedreven marketeer en blogt op de website Marketingfacts elk jaar over het aantal gebruikers op de verschillende social media-platforms. Hij luistert met verbazing naar de bewering van John de Mol. "Ik weet niet waar hij dat cijfer vandaan haalt. Maandelijks wordt Twitter door 2,8 miljoen Nederlandse gebruikers gebruikt om berichten te lezen of schrijven. Er zijn dagelijks een miljoen Nederlandse gebruikers actief."

Wellicht bedoelt De Mol met zijn bewering dat de twittergebruikers niet echt representatief zijn voor het Nederlandse volk en dat we er daarom niet teveel waarde aan moeten hechten. Maar ook daar zou De Mol het mishebben, volgens  Oosterveer. "Het is heus niet zo dat heel Nederland op Twitter zit. Maar de Nederlandse twitteraar is wel een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Hij is hoogstens ietsje jonger en iets hoger opgeleid." Kortom, de bewering van John de Mol kan worden bestempeld als fictie.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1