Economie
KRO-NCRV

CDA-prominent Ruding: ambtelijke top ministeries verziekt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-prominent Ruding: ambtelijke top ministeries verziekt

"Vroeger waren het deskundigen, nu zijn het generalisten. Daar is het fout gegaan." Dat zegt Onno Ruding, CDA-minister van Financiën in de eerste twee kabinetten Lubbers, over de hoge ambtenaren bij de Rijksoverheid, in 1 op 1.

Reflecterend op de discussie van de afgelopen weken over de bestuurscultuur in politiek Den Haag, merkt Ruding op dat een deel van de oorzaak ligt bij de ministeriële toppen. "Vroeger waren zij (de hoogste ambtenaren) deskundigen op het terrein waar zij verantwoordelijk voor waren. Dat is verziekt, ik heb er geen ander woord voor, door de komst van de algemene bestuursdienst."

Met die bestuursdienst doelt hij op de 'carrousel' waarbinnen hooggeplaatste ambtenaren om de zoveel jaar van post moeten veranderen. "Dat op zich vind ik wel goed. Maar waar men de fout is ingegaan, is dat er generalisten moesten komen." Ruding zou graag zien dat de specifieke criteria en eisen bij betreffende benoemingen terug worden gebracht.

Deze ambtenaren spelen bijvoorbeeld een rol bij het zwart-lakken van documenten die Kamerleden of journalisten opvragen. In Rundings ogen is die praktijk "duidelijk uit de hand gelopen". "Als je een antwoord krijgt, zoals bij de toeslagenaffaire, waarvan negentig procent is weggelakt. Dat is echt absurd."

Waanzinnige opwinding

"Ook in mijn tijd werd er gelakt, dat moet af en toe in staatsbelang. Maar er was meer bereidheid om te delen. Je vond het niet altijd prettig, maar wel normaal." Tegelijkertijd ziet hij dat er destijds veel minder stukken werden opgevraagd. "Politiek is nu helemaal de richting opgegaan van dagelijkse incidenten en waanzinnige opwinding."

Een andere oorzaak van de cultuur ligt volgens Ruding bij het "veel te grote" aantal mensen dat tegenwoordig in de spreekwoordelijke bontkraag van bewindspersonen werkt. "Men gaat ervan uit dat ministers altijd voor 110 procent moeten worden verdedigd. Ik vind dat geen gezonde ontwikkeling. Dat moet minder worden."

Economisch herstel

Ruding zat ook jarenlang hoog in de boom bij het Internationaal Monetair Fonds. Hetzelfde IMF dat gisteren haar zorgen uitte over de wereldwijd toenemende schulden en begrotingstekorten van landen als gevolg van de coronacrisis. "De verschillen tussen landen zijn nu extreem aan het worden, dat kan niet te ver doorgaan."

Hij pleit daarom voor het (al dan niet op termijn) vergroten van financiële buffers, bijvoorbeeld voor Zuid-Europese landen waar Nederland voor haar eigen economie sterk van afhankelijk is. En constateert dat het "gehannes" met de Nederlandse vaccinaties ook het Nederlandse economisch herstel in de weg staat.

Hoekstra weer minister van Financiën

Niet geheel verrassend wordt Wopke Hoekstra wat Ruding betreft in het volgende kabinet weer minister van Financiën. Hij noemt het daarbij "niet zeker, maar wel waarschijnlijk" dat zijn CDA weer deelneemt aan een regering met Rutte. En voegt daaraan toe: "Door fouten die anderen hebben gemaakt de afgelopen weken, is de onderhandelingspositie van het CDA juist versterkt."

CDA-prominent Ruding: ambtelijke top ministeries verziekt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie