appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ontslag dreigt voor 1500 KLM'ers

ANP
vrijdag 31 juli 2020 | NOS | Redactie

Voor nog eens 1500 KLM'ers dreigt ontslag. Dat maakt het bedrijf zojuist bekend. De ontslagronde komt boven op de vrijwillige vertrekregeling en de KLM'ers die volgend jaar vervroegd met pensioen gaan. In totaal vallen er tot 5000 ontslagen door de coronacrisis.

De ontslagen vallen door het hele bedrijf: piloten, cabine-personeel en grond- en kantoorpersoneel. Van de vrijwillige vertrekregeling maken zo'n 2000 mensen gebruik. In totaal werken er 33.000 mensen bij KLM.

Het verlies van KLM is in het tweede kwartaal, waarin het hoogtepunt van de coronacrisis viel, verder gegroeid naar 493 miljoen euro. De omzet duikelde met 75 procent.

Bekijk hier de reacties van KLM-topman Elbers en de vakbond FNV

In een persbericht schrijft KLM dat er ingekrompen zal worden door onder meer tijdelijke contracten niet te verlengen (1500 fte), een vrijwillige vertrekregeling (2000 fte) en het bedrijf gokt op natuurlijk verloop (zeker 500 fte per jaar in 2020 en 2021).

Air France nog harder getroffen

KLM deed het beter dan de Franse zustermaatschappij Air France. Door de strengere lockdownregels in Frankrijk ging de omzet daar met 87 procent achteruit.

De hele maatschappij Air France-KLM haalde een omzet van 1,2 miljard euro. Vorig jaar was dat 7 miljard euro. Het nettoverlies bedroeg 2,6 miljard euro, onder meer door extra afschrijvingen vanwege het vervroegd uit de vaart nemen van de Boeing 747 door KLM en de Airbus A380 en A340 door Air France.

Het bedrijf verwacht dat in de lopende periode 45 procent van alle vluchten vertrekt. In het vierde kwartaal van dit jaar moet dat zijn opgelopen tot 60 procent. Het concern houdt een slag om de arm, omdat het herstel sterk afhankelijk is van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Liever luisteren?

Luister hier naar de reacties van KLM-topman Elbers en de vakbond FNV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1