appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Exportrecord voor Nederlandse landbouw: vooral veel bloemen en vlees

ANP
vrijdag 17 januari 2020 | NOS | redactie

De landbouwexport is opnieuw gestegen. In 2019 werd er voor 94,5 miljard euro geëxporteerd naar het buitenland. Dat is 4,6 procent meer dan in 2018 en de hoogste exportwaarde ooit.

De cijfers komen uit een raming van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. De landbouwexport stijgt al jaren. Met deze nieuwe raming blijft Nederland de op een na grootste landbouwexporteur van de wereld, na de Verenigde Staten.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met onderzoeker Krijn Poppe (Wageningen Economic Research) en met minister Schouten van Landbouw.

Nederlandse landbouwexport nooit eerder zo hoog

Vlees werd dit jaar een stuk meer geëxporteerd dan in 2018; in totaal ging er voor 600 miljoen euro meer vlees naar het buitenland. "Een grote oorzaak daarvan is de varkenspest in Azië", zegt Poppe van Wageningen Economic Research. Varkensboeren hebben daardoor veel meer naar China geëxporteerd, 22 procent meer dan in 2018.

Ook voor de export van bloemen, planten en bloembollen was 2019 een goed jaar. Net als het jaar daarvoor was sierteelt de grootste productgroep die naar het buitenland ging, met een waarde 9,5 miljard euro.

Dat de exportwaarde is gestegen komt voor een derde deel doordat er méér is geëxporteerd, en voor twee derde doordat de prijzen zijn gestegen.

Nederlandse landbouwexport nooit eerder zo hoog

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1