Cultuur & Media
AVROTROS

De favoriete Kunst en Kitsch-vondsten van Frits Sissing

foto: AVROTROS - Leendert Jansenfoto: AVROTROS - Leendert Jansen
  1. Nieuwschevron right
  2. De favoriete Kunst en Kitsch-vondsten van Frits Sissing

Bij iedere opnamedag van het populaire kunstprogramma Tussen Kunst en Kitsch mogen duizend mensen ieder drie voorwerpen meenemen om te laten taxeren. Die bezoekers hopen natuurlijk dat er tussen hun oude zolderspullen unieke pareltjes zitten. Dat is bijna nooit het geval, maar het levert wel geweldige televisie op. Want hoe reageert een gast op de taxatie van de expert? Valt hij van zijn stoel van verbazing omdat hij plotseling eigenaar is van een uniek en kostbaar object? Of is hij juist enorm teleurgesteld wanneer het kleinood op tafel in minder dan een minuut transformeert van een kostbaar erfstuk tot een waardeloze prul? Ook presentator Frits Sissing is dol op dat moment, zo liet hij weten aan Pieter Jan Hagens in Radio EenVandaag.

Soms hebben bezoekers van tevoren al wat onderzoek gedaan en komen goed voorbereid 'aan de tafel'. Maar er zijn ook bezoekers bij die ’s ochtends achteloos wat in hun tas stoppen en vervolgens aan de tafel te horen krijgen dat het eenvoudige broodmandje dat ze ooit van hun moeder kregen maar liefst 60.000 euro waard is: "Hoeveel?! Nou, dat heeft mijn moeder ook niet geweten denk ik!"

Net zo verrast als het publiek

De taxatie van het zilveren broodmandje is één van de favoriete momenten van presentator Sissing, die net zo verrast was als het publiek. "Dit zijn de mooiste verhalen die we hebben. Mensen die niet weten wat ze in huis hebben, het misschien zelfs al weg wilden gooien. En dan horen wat het echt waard is en dan schrikken."

95 procent rommel

Van alle ingebrachte spullen blijkt slechts vijf procent enige waarde te hebben. "Het blijft het leukste dat mensen echt niet doorhebben wat het is en dat het op zolder ligt of in een keukenkastje staat te verstoffen. En dan blijkt het echt heel bijzonder te zijn." Het presenteren van Tussen Kunst en Kitsch is voor Sissing een feestje en dat komt juist door dit soort verhalen.

Het geheim van Tussen Kunst en Kitsch

Tussen Kunst en Kitsch is volgens Sissing zo populair omdat iedereen op een gegeven moment in zijn leven wel spullen in huis krijgt waarvan hij denkt Wat moet ik ermee? "Iedereen heeft wel iets in huis waarvan hij graag zou willen weten wat het is. En iedereen hoopt natuurlijk op die ontdekking. Maar vijf procent is dus slechts enigszins de moeite waard." In het najaar bestaat Tussen Kunst en Kitsch 35 jaar en staat de tafel tijdens de speciale jubileumuitzending voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Het komende seizoen bevat ook weer een klapper.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie