appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

De vuilnismannen van het internet

The Cleaners
woensdag 16 mei 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Is alles wel geweldloos en netjes? Verspreiden we geen fake news? Dagelijks houden tientallen content moderators dit op onze tijdlijnen in de gaten. Zij bepalen wat er op het web te zien is en dit heeft verstrekkende gevolgen voor iedereen. De documentaire The Cleaners vertelt dit verhaal. Eerder zag onderzoeksjournalist Huib Modderkolk de film en besprak het in De Nieuws BV.

Programma item: 1

In een fractie van een seconde beslissen de cleaners of gebruikers van sociale media zich gedragen op de social mediaplatformen. Deze vuilnismannen van het internet zorgen dat alle sociale platformen schoon blijven. Een cleaner beoordeelt per dag maar liefst 25.000 keer of een post in strijd is met de gebruiksvoorwaarden. "Ze worden ook misbruikt, die platforms. Bijvoorbeeld om haat te verspreiden. Ze zeggen altijd dat ze een neutraal platform willen zijn, maar een wat extremere post die meer interactie krijgt wordt hoger op de tijdlijn geplaatst", legt Modderkolk uit. Maar deze snelle keuzes die worden gemaakt door de cleaners hebben veel gevolgen voor alle gebruikers.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1