Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoogoplopende emoties over advies zeehonden dood te schieten

foto: ANP - Siese Veenstrafoto: ANP - Siese Veenstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogoplopende emoties over advies zeehonden dood te schieten

Een wetenschappelijke commissie adviseerde aan minister Carola Schouten van Natuurbeheer zieke of ondervoede zeehonden niet meer op te vangen maar aan hun lot over te laten of dood te schieten. Lenie 't Hart, die al haar hele leven opkomt voor zeehonden, stak haar verontwaardiging over dit advies bij Pauw niet onder stoelen of banken. Wetenschappers zouden te veel naar hun verstand en te weinig naar hun hart luisteren. Na de rel over het bijvoederen van paarden en runderen in de Oostvaardersplassen was dit de tweede keer in korte tijd dat de emoties in de media hoog opliepen.

In Spraakmakers reageerden NRC-journalist Tom-Jan Meeus, hoofdredacteur Ward Wijndelts van Vrij Nederland en zakenvrouw Elske Doets op het overstemmen van het wetenschappelijke debat door emotionele burgers.

Dierenliefde niet evenwaardig aan wetenschap

Volgens journalist Tom-Jan Meeus is er opnieuw sprake van een 'opstand tegen de wetenschap'. Volgens hem doet Lenie 't Hart alsof mensen die het uit dierenliefde doen evenwaardig zijn aan mensen die wetenschap bedrijven. "Dat kun je in alle redelijkheid niet volhouden."

Quote

Wetenschap moet uiteráárd alleen over ratio gaan. Anders is het geen wetenschap.

Tom-Jan Meeus

Boze burgers hebben volgens hem niet altijd gelijk: "Ze worden in mijn ogen iets te vaak gebracht als degenen die de waarheid brengen. Wetenschap moet volgens hem uiteráárd alleen over ratio gaan, "anders is het geen wetenschap”.

1-0 voor de wetenschap

Bij Stand.nl werd het uiteindelijk 1-0 voor de wetenschap. Van de bezoekers die stemden op de stelling Iedere zeehond moet gered worden, was 84% het hier mee oneens.

'Hou nou eens je kakel twee tellen'

Lenie 't Hart wist het gesprek bij Pauw telkens weer op het onderwerp zeehonden te brengen, waarop Jeroen Pauw tegen haar uitviel: "Hou nou eens je kakel twee tellen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aan het einde van de uitzending viel hij nog een keer tegen haar uit: "Ik snap wel dat ze die zeehonden dood willen schieten!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hieronder vind je het hele gesprek met Lenie 't Hart terug dat hieraan vooraf ging.

Lenie 't Hart in de uitzending van Pauw (13 maart 2018).

Ster advertentie
Ster advertentie