appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe een 93-jarige een land seksueel opvoedt

Atul Loke/Panos
zondag 19 november 2017 | Monique Foppen

Het is een van de meest besproken films van IDFA dit jaar: Ask the Sexpert. Regisseur Vaishali Sinha volgt de liberale en vooruitstrevende seksuoloog dr. Watsa. Hij is 93 jaar oud en de meest gelezen columnist van India. In het geboorteland van de Kama Sutra is praten over seks nog steeds taboe, net als seksuele voorlichting op scholen. Niet voor niets ontvangt Dr. Watsa honderden brieven en e-mails per week. Soms met eenvoudige vragen, soms is het een wanhoopskreet van een tienermeisje dat per ongeluk zwanger raakte voor het huwelijk.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
IDFA trailer 'Ask the Sexpert'

Schaamte voert de boventoon

Al dertien jaar behandelt Mahinder Watsa elke dag uiteenlopende vragen over seks in zijn column in de Mumbai Mirror. De documentaire toont aan hoe slecht het gesteld is met de basiskennis in India over seks en het lichaam en dat schaamte nog steeds de boventoon voert. Dr. Watsa probeert dit te doorbreken door expliciete antwoorden te geven voorzien van de nodige humor. Tegelijkertijd tracht hij de ongelijke verhouding tussen mannen en vrouwen aan de kaak stellen door mannelijke vragenstellers regelmatig op hun nummer te zetten.

Enkele voorbeelden van de rake antwoorden die Mahinder Watsa geeft:

Vraag: Mijn vriendin denkt dat haar borsten groeien door masturbatie. Klopt dat?
Antwoord: Nee. Denkt ze dat haar clitoris een pomp is?

Vraag: Mijn familie wil dat ik ga trouwen met een meisje. Hoe weet ik zeker dat ze maagd is?
Antwoord: Ik stel voor dat je niet gaat trouwen en zo meisjes beschermt tegen je wantrouwende karakter.

Vraag: Ik had laatst onveilige seks met mijn vriendin en om een zwangerschap te voorkomen hadden we een morning-afterpil die ik per ongeluk heb ingeslikt. Kan dat kwaad?
Antwoord: Gebruik volgende keer gewoon een condoom. En zorg dat je die niet ook inslikt.

Vraag: Klopt het dat mijn penis kan krimpen door vaak te masturberen?
Antwoord: Nee. Je praat ook veel, is je tong al gekrompen?

Fenomeen

In India, maar inmiddels ook ver daarbuiten, is Watsa een fenomeen. Hij is een van de weinige artsen die de taal van de gewone mensen spreekt, waardoor hij een groot vertrouwen geniet. Ask the Sexpert is komende week te zien op IDFA.

NPO Radio 1 besteedt volop aandacht aan IDFA. Zo zijn in Nooit meer Slapen diverse IDFA-makers te gast om te praten over hun werk. Het jaarlijkse filmfestival in Amsterdam is nog te bezoeken tot en met 26 november.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1