appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Freek de Jonge: 'Ik heb niet zoveel ego, dat kan helemaal niet in mijn vak'

Claudia Otten
donderdag 11 maart 2021 | VPRO | Nooit Meer Slapen Twitter

Cabaretier Freek de Jonge houdt zijn nieuwe verkiezingsconference De Loterij voor één toeschouwer, geheel in lijn met de corona-voorschriften. "Het is een experiment", vertelt de cabaretier in Nooit Meer Slapen.

Meteen luisteren: Freek de Jonge in Nooit Meer Slapen

De Loterij

In zijn nieuwe verkiezingsconference De Loterij experimenteert Freek de Jonge met een hele bijzondere vorm: de show is geheel in lijn met de corona-voorschriften en eindigt voor de avondklok. De cabaretier praat daarin over verkiezingen, het coronajaar, én vertelt het verhaal van een artiest die publiek nodig heeft om te overleven.

Geen ego

Dat is voor Freek de Jonge een geheel nieuw experiment. "Voor mijn manier van werken is de flow van het publiek onontbeerlijk." Die flow zit er nu totaal niet in, terwijl het publiek zo belangrijk is voor de cabaretier. "Op een zeker moment moet er vanuit de zaal een blinde overgave zijn waarop ik mezelf richt, en mij als een surfer bovenop die golf voortraas. Dat is het gevoel dat het publiek helemaal bij mij is."

Het is een magie die Freek de Jonge bij het publiek oproept, ziet de cabaretier. "Waar die vandaan komt, is een mysterie. Dat heeft mij mijn hele leven omringd." Maar ego is het niet, verzekert hij. "Ik heb dat talent gekregen en me daarvoor ingezet. Na 75 jaar vind ik dat ik daar behoorlijk ongeschonden doorheen ben gekomen. Ik heb niet zoveel ego, dat kan helemaal niet in mijn vak."

De Loterij wordt zaterdag 13 maart uitgezonden bij de VPRO op NPO 2.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcastapp, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1