appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gedragsbioloog: 'Het wordt een wilde zomer'

ANP
zaterdag 27 februari 2021 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Corona vraagt veel van ons inhoudingsvermogen op het gebied van liefde en seks. Maar als de temperaturen straks oplopen, gieren de hormonen dan door de straten? Gedragsbioloog Patrick van Veen sluit het zeker niet uit, in dr Kelder en Co.

Luister ook Jortcast #310 Extreme bronsttijd XL

 

Patrick van Veen

Van de week zagen we de parken volstromen. De opgelopen temperaturen en het lentezonnetje trok velen, zij het tijdelijk, uit hun isolement. "Het is niet de lente", zegt Van Veen. "Mensen denken altijd dat we in de lente wilder worden. Dat is niet zo. In het najaar worden ze wilder."

Wilde orgie

Om de vraag of we straks een summer of love krijgen te beantwoorden, gebruikt Van Veen historisch onderzoek naar seksualiteit en de seksuele moraal. "Tussen crisismomenten in zie je vaak een soort seksuele revolutie ontstaan. De roaring twenties is de best onderzochte periode, waar je in Duitsland en Frankrijk een soort wilde orgie ziet."  Relaties in traditionele gezinnen waren door de oorlog omgevallen, dat droeg daar aan bij. 

Singles hebben het in lockdown moeilijk. "Het is complexer geworden. Maar wat je waarschijnlijk gaat zien wanneer de complexiteit straks wegvalt, is dat mensen een soort inhaalslag maken." Uit het verleden weten we, volgens Van Veen, dat er na een crisis vaak een versnelling komt bij het opzoeken en opbouwen van relaties.

Jongens, fijne zomer, geniet ervan!

Patrick van Veen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1