Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Karakterbedervend' stuk over Arib: 'Dit is geen journalistiek voldragen productie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Karakterbedervend' stuk over Arib: 'Dit is geen journalistiek voldragen productie'

Het verhaal van RTL Nieuws over Kamervoorzitter Arib is "geen journalistiek voldragen productie". Dat zegt de hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje bij Spraakmakers. In het artikel van Stephan Koole noemen anonieme bronnen de voorzitter "achterbaks, leugenachtig en manipulatief".

Een artikel van RTL Nieuws over voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib (PvdA) houdt de gemoederen bezig. Voor het verhaal werd gesproken met een tiental (oud-)politici en medewerkers, die stuk voor stuk anoniem worden opgevoerd. Zij maken gehakt van het sympathieke imago van de Kamervoorzitter: ze zou achterbaks en onbetrouwbaar zijn en zich mengen in zaken waarin ze zich niet dient te mengen.

De redactie van Spraakmakers belde met RTL-hoofdredacteur Harm Taselaar. Ook hij was er verbaasd over dat iedereen alleen anoniem wilde reageren, maar hij vond het verhaal te belangrijk om niet te publiceren.

'Alleen anoniem is niet genoeg'

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje vindt dat er nogal wat aan te merken is op de publicatie van RTL. "Werken met anonieme bronnen is op zich niet gek. Sterker nog: wie de vinger achter de macht wil krijgen, zal bijna niet anders kunnen." Maar dat betekent niet dat alleen anonieme bronnen genoeg zijn, stelt Oranje.

Journalist en presentator Tijs van den Brink vindt de publicatie met volledig anonieme bronnen wel verdedigbaar. "Ik vind dat in ieder geval de hoofdredacteur alle namen en rugnummers moet kennen. Als daaruit blijkt dat de bronnen doorgaans betrouwbaar zijn en dit de enige manier is om het te brengen, dan kan het." Ook moet er uit de gesprekken een consistent en structureel beeld ontstaan om te kunnen publiceren, vindt Van den Brink.

'Vooral karakterbedervend'

"Zelf hanteer ik altijd drie regels om die afweging te maken", vertelt Nieuwsuur-hoofdredacteur Oranje. "Hoeveel bronnen zijn er? Wat zeggen ze? En ondersteunt het de andere feiten die je hebt?" Op die drie punten is wel wat aan te merken, vindt Oranje. "Dit dreef volledig op anonieme bronnen. Ze zeiden weinig inhoudelijks en gebruikten vooral karakterbedervende termen."

"Dergelijke uitspraken zouden onderbouwd moeten worden met documenten, reconstructies en casussen. Dat zat hier ook niet helemaal lekker", gaat Oranje verder. "De casussen die in het stuk voorbij kwamen, waren op zich interessant, maar ik wil er meer over weten." Naar zijn drie stelregels gekeken, vindt Oranje het "geen journalistiek voldragen productie". "Wat je overhoudt is een heel beschadigend stuk over één persoon."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afweging hoofdredactie

Als je je best doet, kun je over iedereen zo'n verhaal maken, denkt Oranje. Van den Brink vertrouwt erop dat RTL-hoofdredacteur Harm Taselaar de juiste afweging gemaakt heeft. "Ongetwijfeld heeft hij het heel goed gewogen", denkt ook Oranje. "Hij weet wie de bronnen zijn en heeft het echt goed kunnen wegen in welk verband zij spraken. Maar het wordt niet gestut met meer bewijzen."

Het Mediaforum met Tijs van den Brink en Joost Oranje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie