Cultuur & Media
KRO-NCRV

Journalisten aan talkshowtafels: goede duiding of gebrek aan creativiteit?

foto: Screenshot Op1/WNLfoto: Screenshot Op1/WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalisten aan talkshowtafels: goede duiding of gebrek aan creativiteit?

Een onafhankelijk onderzoeksbureau analyseerde het eerste jaar van de talkshow Op1. Conclusie: het zijn vooral andere journalisten die aan tafel mogen aanschuiven. Catherine Keyl vindt het getuigen van weinig creativiteit, zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers. "Ik kijk het niet meer, er zitten de hele tijd dezelfde mensen."

Onderzoeksbureau Nieuwmonitor presenteerde een top 3 van gasten bij Op1. Politiek verslaggever Joost Vullings was 37 keer te gast, viroloog in ruste Ab Osterhaus 33 keer en politiek verslaggever Xander van der Wulp 31 keer.

Ook andere talkshows nodigen terugkerende journalisten uit. Bij M schuift journalist Sven Kockelmann geregeld aan en Jinek heeft de parlementair journalist van De Telegraaf als vast gezicht. Hoekman: "Ik zie Wouter de Winther soms vaker dan mijn vrouw."

Ook journalisten met een ander specialisme, zoals rechtbankverslaggever Saskia Belleman of misdaadjournalist Mick van Wely worden regelmatig uitgenodigd.

Service voor de kijker

NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman vindt het niet erg om ongeveer één keer per week een politiek duider te horen. "Den Haag is altijd een onderwerp, maar dit jaar met corona is het dat in extreme."

Volgens Hoekman kunnen zij de politieke ontwikkelingen goed duiden. Wanneer je een minister of iemand van de positie uitnodigt, zitten ze daar met een eigen agenda. "Een neutrale duider is iemand die het nieuws voor de kijkers gevolgd heeft. Ik vind dat wel goed vanuit de servicegedachte voor de kijker."

'Sufgeluld over corona'

Oud-talkshowpresentator Catherine Keyl zegt sowieso wel klaar te zijn met de discussies over het coronabeleid. "Corona is helemaal suf-geluld. Het zijn altijd weer dezelfde deskundigen en virologen." De samenvatting van het gesprek is volgens Keyl altijd dat men het niet weet. "Waarom laat je die mensen telkens aan het woord? Je maakt ons in de war."

In de Volkskrant stond dit weekend een analyse met de veelzeggende kop: "Zijn we nu dan eindelijk uitgepraat over corona?" Want, zo schrijft de journalist: "Ook al is het beleid niet feilloos, misschien is het beter om nu even niet alles tot in den treuren te bediscussiëren."

Keyl is het daarmee eens. "Ik heb zo de behoefte aan dat iemand zegt: nu gaan we het zo doen, en allemaal bek houden!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritisch om het kritisch

Hoekman denkt dat – met een virus dat nog steeds in ontwikkeling is – we nog niet uitgediscussieerd zijn over de corona-aanpak. Wel denkt hij dat journalisten ervoor moeten waken dat ze niet "kritisch zijn om het kritisch zijn". Hoekman: "Dan kan er een gevoel ontstaan dat het ook nooit goed is."

Hoekman noemt een voorbeeld: "Je moet niet bepleiten dat de scholen open moeten en als dit gebeurt je meteen afvragen of dit verantwoord is." Dat geluid had je volgens hem in eerdere berichtgeving moeten meenemen.

Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Catherine Keyl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie